Zlatne medalje za mladog kuvara iz Kikinde

Teodor Alar, devetnaestogodišnji kuvar iz Banatske Topole kraj Kikinde, ostvario je veliki uspeh na Internacionalnom takmičenju iz gastronomije u Skoplju, gde su učestvovali kuvari iz 106 zemalja. Našem mladom kuvaru, koji je na takmičenje otišao na preporuku Kulinarske asocijacije Srbije, pripala su dva zlatna odličja.

Teodor Alar osvojio je zlatnu medalju u pripremanju jela od paste, ribe sa desertom, i spremanju internacionalne moderne kuhinje.

Sedam najboljih ekipa iz te discipline takmičilo se u takozvanom "blek boksu". Ekipa Srbije, na čelu sa Teodorom, i tu je bila najbolja od najboljih. "Blek boks" je, objašnjava Teodor, kulinarska disciplina u kojoj vam sudija daje kesu sa namirnicama od kojih za 120 minuta morate napraviti predjelo, glavno jelo i desert.

"To znači da morate biti maštoviti i  brzo smisliti dekoraciju i način pripreme mesa. Na vama je da odaberete da li će meso biti obareno, pečeno, na roštilju ili tiganju", kaže mladi kuvar.

Teodor je u Kikindi završio Ekonomsko-trgovinsku školu, smer kuvar, a vanredno u Zrenjaninu uči za kulinarskog tehničara. Poseduje sertifikate prvog stepena za mediteransku kuhinju, leskovački roštilj i za pizza majstora. Iako rođeni Vojvođanin najviše voli pripremati mediteranska jela, a posebno hobotnicu na buzari. Buzara je, ističe on, način pripremanja kao što je kuvanje ili dinstanje.

"To je ono što oslobađa najlepši ukus i specifična je hrana", kaže on.

U kikindskom restoranu "Rajska oaza", gde obavlja praksu, Teodora smo zatekli u pripremanju špageta bolonjez. Prvo se, kaže, crni luk očisti, iseče na sitne kockice i dinsta na suncokretovom ulju. Kad se luk dopola izdinsta, ubace se celer i mrkva, takođe isečena na sitno.

"Kada se i mrkva prodinsta, isto do pola, dodaje se mleveno meso. Nešto kasnije pridaju se paradajz, crno vino, pelat, po mogućnosti vočester,  beli luk o origami. U posudu se sipa voda i sve se kuva oko 45 minuta. Izvadi se u tanjir, pospe zeleni list i servira se", kaže Teodor.

Teodora Alara i još devet prvoplasiranih sa takmičenja u Skoplju očekuje nadmetanje u Istanbulu sredinom novembra, a prioritet mu je upis na Gastronomski fakultet u Trogiru naredne godine. Kad se već na početku karijere svrstao  u red vrhunskih majstora kulinarstva, Teodor Alar ne treba da brine za budućnost.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво