Inspekcija rada kontroliše ugostiteljske objekte

Inspektori rada ove sedmice u Šapcu, obavljaju vanredne inspekcije nadzore ugostiteljskih objekata. Pored provere statusa radno angažovanih osoba, kontrolišu se i isplate i naknade zarada i mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Legitimacija radnika i njihovi ugovori o radu, koji treba da su u objektu gde su zaposleni, prvo je što inspektori traže na uvid. U ugostiteljskim objektima u Šapcu, najčešće rade mladi.

"Ovo mi je prvi radni dan, prvi posao. Prošao sam obuku, nadam se da će ovako i ostati, zadovoljan sam", kaže Damjan Janković iz Šapca.

Ukoliko poslodavac ima svu potrebnu dokumentaciju, kontrolu rada, inspektori završe za tridesetak minuta.

"Trudimo se da radimo po zakonu, da su nam radnici prijavljeni. Malo su te paprilogije i te stvari malo teže idu, borimo se da sve bude kako treba. Trenutno imam četiri radnika, imam mnogo njih koji su na obuci", kaže Dušan Stojanović iz Šapca, vlasnik kafića.

Najviše neprijavljenih radnika je u gradjevini i ugostiteljstvu. Za devet meseci, u Mačvanskom okrugu, 791 osoba zatečena je na poslu bez ugovara o radu. Posle nadzora inspekcije, njih 528 zasnovalo je radni odnos.

"Bude nezgodnih situacija na terenu, shvatamo mi da je kriza, ali pokušavamo iscrpljivo da objasnimo. Mi smo tu prvenstveno da se zaštiti taj radnik, da on bude u radnom odnosu. Što se tiče tih akata iz bezbednosti i zdravlja na rad, tu im ostavljamo prostora da oni to urede, ostavljamo rokove. Zanivanje radnog odnosa je nešto što je osnovno, bude i ljutnje, i deranja, ali se na kraju sve smiri i bude u redu", kaže Nataša Pavlović Simić, inspektor rada.

Do oktobra, 11 inspektora u osam opština Mačvansakom okrugu, proverilo  je rad više od 1.900 poslodavaca. Iznos izrečenih novčanih kazni, veći je od 12 miliona dinara.

rts.sabac@rts.ra
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара