Kad i kućni ljubimci uživaju u klasičnoj muzici

Jan Nemček iz Kovačice poznat je po gradnji violina i, mada nikada nije svirao u koncertnim dvoranama, ima vernu publiku. Njegovo prevlačenje gudala preko žica skoro svakodnevno slušaju dve gugutke i jedan gavran.

Svakog jutra Jan Nemček zabavlja svoje neobične kućne ljubimce dve gugutke koje vole da slušaju klasičnu muziku. Lepi zvuci se daleko čuju i da sve bude još čudnije doprli su i do jednog gavrana koji je sleteo na kobilicu njegove violine.

"Mlad je bio, video sam po perju i verovatno nije bio u kondiciji i sleteo je u moje dvorište. To je raritet, jer je gavran plaha ptica a ovaj se nije plašio i bio je veoma druželjubiv", kaže Nemček.

Gavran se brzo sprijateljio sa gugutkama i Jan je kao u nekoj basni u svom dvorištu i njega pripitomio i tako je dobio još jednog ljubitelja klasične muzike.

"Bio je iznenađen, ali ima izvanredan sluh i pratio je tonove.Ovo su izuzetno pametne ptice i kažu da mogu i nekoliko jezika da govore", kaže Nemček.

Gavran je posle mesec dana boravka u porodici Nemček odleteo, verovatno na neku od obližnjih njiva gde ima mnogo ovih ptica, ali stečeno prijateljstvo sa jednom gugutkom je bilo tako veliko da je i ona ubrzo napustila svog gazdu.

"Interesantno je što je i ta gugutka koja je ovde odrasla posle nekoliko dana dobila neku snagu i odletela je pretpostavljam za gavranom. Kupio sam dve nove da mi budu ljubimci i evo i ona sluša moju muziku", kaže Jan.

Nemček koji je poznat po izgradnji violina i dalje će svirati i kako kaže dobro su došli svi gosti koji zakucaju na njegova vrata, ali i oni koji dolete sa neba. Nada se da će ga gavran za kojeg ornitolozi tvrde da voli socijalan život ponovo posetiti.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво