"Leoni" gradi nove pogone u Prokuplju i Malošištu

Nemačka kompanija "Leoni" koja u Prokuplju i Malošištu proizvodi kablove za auto industriju, proširuje svoje proizvodne kapacitete na obe lokacije za dodatnih 15.000 kvadrata. U novoizgrađenim pogonima proizvodiće se novi kablovski sistemi za dosadašnje kupce, BMV I JAGUAR.

Broj radnika uskoro će biti i znatno veći, nakon završetka novog proizvodnog pogona, čija je izgradnja počela pre nekoliko meseci, kažu u ovoj kompaniji u Prokuplju.

"Povećanje porudžbina kao i činjenica da smo dobili novi projekat, nametnulo je potrebu za proširenjem od šest hiljada metara kvadratnih proizvodnog prostora. U ovom trenutku u Prokuplju imamo oko dve hiljade zaposlenih radnika, a realizacijom ovog projekta, do polovine naredne godine, imaćemo tri hiljade radnika", kaže Klemens Saks, direktor kompanije "Leoni" u Srbiji.

Srbija je za nemačku kompaniju, koja trenutno posluje u više od 32 zemlje sveta, strateška lokacija, tvrdi Saks. Kaže da o njihovim namerama najbolje govore trenutne investicije, koje su najveće od početka poslovanja u našoj zemlji.

"Osim Prokuplja i u Malošištu se vrši proširenje proizvodnih kapaciteta, a već krajem godine krećemo sa izgradnjom nove fabrike u Nišu", kaže Klemens Saks, generalni direktor kompanije "Leoni" u Srbiji.

Kao najveći poslodavac u opštini Prokuplje, ova firma ima i sve značajnije mesto i ulogu u društvenom životu, ali i presudan uticaj na smanjenje stope nazaposlenosti i zaustavljanje ekonomske migracije.

"Prosečna starost naših radnika je oko 33 godine. Taj podatak govori da ima puno mladih, i momaka i devojaka. Puno ljubavi se rodilo u Leoniju, puno brakova se sklopilo. Ponosni smo, veoma smo ponosni što u svakom trenutku imamo između 150 i 180 trudnica", kaže Ana Pešić, zamenik direktora kompanije "Leoni" u Prokuplju.

"Procenat smanjenja nezaposlenosti u opštini Prokuplje za godinu dana je oko 2,5 posto. Naravno da najveći uticaj na to ima fabrika "Leoni" , u kojoj je u, ovom periodu, posao pronašlo više stotina radnika", kaže Ljiljana Stojanović, pr NSZ u Prokuplju.

Proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta Vlada Srbije je do sada pomogla sa oko tridesetak miliona evra, a značajna sredstva izdvojile su i lokalne samouprave.

"Leoni" u Srbiji posluje od 2009. godine i bio je jedna od prvih investicija velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije. Od početnih sedamsto radnika, za sedam godina njihov broj uvećan je na blizu pet hiljada, a u naredna dve godine, u planu je zapošljavanje još oko tri hiljade ljudi.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво