Neobičan koncert u Kraljevu

U Hramu Svetog Save u Kraljevu održan je neobičan i za ljubitelje klasične i duhovne muzike, po mnogo čemu jedinstven koncert. Način izvođenja i akustika ambijenta doprineli su da dirigenti i sjajni članovi horova iz Kraljeva i Kragujevca prirede nesvakidašnje muzičko veče.

Profesor i njegov nekadašnji student. Sada dva dirigenta, dva hora. Dva grada, Kragujevac i Kraljevo. Mnogo zajedničkog. U Kraljevu, prvi put u Hramu Svetog Save, ovakav muzički događaj.

"Naš večerašnji nastup u Kraljevu je čini mi se prvi u dvadesetšestogodišnjoj istoriji Liceuma, ova mala razdaljina izgleda bila prilično velika do sada, ali me raduje da smo uspeli sada da je prebrodimo", kaže profesor Miloje Nikolić, dirigent Akademskoh kamernog hora Liceum iz Kragujevca.

"Mi smo napravili večeras što smo i pokazali situaciju da jedan dirigent diriguje sa dva hora, ili da dva dirigenta istovremeno dirguju sa oba horampa čak i naizmenično", kaže Radoš  Gvozdenović,  dirigent Gradskog hora Crvčanin Kraljevo.

"To je nešto sasvim novo pogotovo u ovakovom ambijentu gde je akustika savršena", dodaje Gvozdenović, dirigent Kraljevačkog hora "Crvčanin".

Kompozicije Džona Tavenera, poznatog engleskog kompozitora klasične muzike na čije je stvaralaštvo uticalo pravoslavlje, na neobičan način izveli su Akademski kamerni hor Liceum iz Kragujevca i Gradski hor Crvčanin iz Kraljeva.

"Savremena muzika koja se inače ne izvodi često, pogotovo kod nas u Srbiji, i sam način rada je baš neobičan" kaže Miloš Ćeriman, član hora "Crvčanin".

On dodaje  da do sada nije imao iskustva sa ovakvom vrstom kompozicija, a peva prilično dugo, nekih 15 godina u raznim horovima.

Više od sat vremena ljubitelji duhovne muzike uživali su u neobičnom izvođenju kompozicija.

"Ovo je prvi put da dolazim na koncert ovakve prirode u Kraljevu pre nije bilo ovakvih koncerata i mislim da je ovo dobro što je počelo da se dešava u Kraljevu", mišljenje je Ljubice Erac koja je bila samo jedna od ljubtelja ove vrste muzike na ovom neobičnom koncertu.

Akustika prostora Hrama Svetog Save i neobičan nastup horova, spoj klasične i duhovne muzike bio je poseban doživljaj za sve ljubitelje ove vrste umetnosti u Kraljevu.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво