Dečja književna kolonija u Doljevcu

U Doljevcu kod Niša, održana je sedma po redu dečja književna kolonija. Mališani iz Niša, Prokuplja, Blaca, Merošine i Doljevca, pisali su pesme i družili se u tom mestu četiri dana.

Osnovci sa juga Srbije stekli su na koloniji nova poznantstva, ali kažu, naučili su da slušaju jedni druge, da razmenjuju iskustvo i zajedno pišu pesme.

"Prvu pesmu smo napisali zajedno i u njoj smo svi rekli ponešto. Pesma se zove "Pitam se", a moja prva pesma koju sam ovde napisala je "Proleće", kaže Aleksandra Ristić, učesnik kolonije iz Merošine.

Poseban izazov za učesnike prestavljalo je pisanje Japanske haiku poezije.

"Pisali smo haike. Bilo je zabavno, jer sam uspela da napišem pesmu, ahaike je teško pisati i nisam je napisala, jer je stvarno mnogo teško", kaže Katarina Milovanović, učesnik kolonije iz Doljevca.

"Pisali smo i savremene pesme i tu sam se pokazao dobro. Obilazili smo Doljevac i Javnu biblioteku, videli smo kako ona radi, pokazali su nam i uzeli neke knjige", kaže 
Luka Bojovac, učesnik kolonije iz Niša.

Tema je bila slobodna, a cilj dečje kolonije u Doljevcu je kreativno pisanje.

"To su deca koja čitaju, koja se druže sa knjigom, koja rado odlaze naknjiževne večeri, druže se sa piscima i koja sama pišu, pa će nekiod njih sigurno i biti pisci", kaže Minja Ilijeva, književnica i medijator.

Dvanesetoro mališana i ove godine okupila je u Doljevcu biblioteka u tom mestu koja će od svakog autora dobiti na poklon po dve pesme. Njih će objaviti u Zborniku koji će biti promovisan u gradovima i školama odakle su učesnici ove dečje književne kolonije.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи