Predstavljen novi roman ratnog hirurga Mihajla Vukasa

Kardiovaskularni i plućni hirurg Nišlija Mihajlo Vukas predstavio je dvotomni roman "Sudbina istine". Posle petoknjižja "Suza je iz oka kanula", dobitnik visokog priznanja Akademije "Ivo Andrić" za životno delo, "Zlatne značke" Kulturno prosvetne zajednice i drugih priznanja, autor nastavlja sa pisanjem ratnih hronika.

Istinita priča o ratnim godinama krvavog raspleta jugoslovenske drame, tema je dvotomnog romana "Sudbina istine" Mihajla Vukasa. I najteže trenutke kroz koje je ovaj ratni hirurg prošao tokom ratova, preneo je na papir.

"Inspiracija je to što sam doživeo da prenesem u obliku istine kako je lekar mogao da vidi iz najbližeg okruženja. A to znači živih, ranjenih i mrtvih", rekao je Vukas.

Ovi tekstovi, tvrde kritičari, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. "To je jedan lirizam. Maksimum emocija u sekundi, kada se trči da se istina kaže", rekao je  recenzent knjige Miljurko Vukadinović.

Drugi recenzent, Vidak Maslovarić, ističe: "Pored toga što je uspeo da jednom predivnom rečenicom opiše te neke dramatične događaje na tim prostorima, on je uspeo da svojim skalpelom i svojim lekarskim trudom pomogne da mnogi od njih žive."

Ovaj čovek impresivne biografije pisao je o proživljenom, gledajući u budućnost.

"Inspiracija ste vi", laže Vukas. "Generacija koja sad stasava. Jer o tome šta se desilo gde su naše generacije morale da pokažu da vrede - da su ono zbog čega su rođeni, da su odradili svoj deo posla, da biste vi mogli da imate svoj mir kad ga mi nismo imali."

Posle promocija u Beogradu, Podgorici, Banjaluci i Prokuplju, Vukasa očekuje gostovanje u Budvi i izlazak još dva dela, "Humke" i "Krvavog puta", za koje kritičari kažu da će biti njegove najupečatljivije knjige.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво