Programeri uče programere

Dvadesetpetogodišnji Kikinđanin Marko Kažić, koji je nekoliko godina živeo i radio u desetak zemalja, od Kine do Rusije, kao konsultant u IT sektoru, sa svojim prijateljima programerima osnovao je u Kikindi digitalnu školu za računarske nauke Zamphyr.

Posebnost Zamphyrove platforme leži u inovativnosti koja prvi put omogućava da se spoji znanje više stručnjaka u jedno gradivo iz koga učenici uče.

Škola nije ograničena vremenom, nema ispita i testova, dostupna je na računaru ili mobilnom telefonu, a znanje se dokazuje na realnim projektima.

Kažić ističe da je Zamphyr osnovan radi školovanja stručnjaka u jednom novom formatu,  usklađenim sa 21. vekom, za kojim industrija ima potrebu.

"Sa naše platforme, koju otvorite na svom računaru ili mobilnom telefonu, čitate lekcije, pravite kodove, komunicirate sa drugim korisnicima i možete da radite zajedno, iako nisu pored vas", objašnjava Kažić.

Zamphyr je praktično začetak jednog novog formata škole, agilnog i tehnokratskog, ali i škole koja se prilagođava učeniku.

Nikola Isakov, učenik tehničke škole, praktikant u Zamphyru, kaže da sa Zamphyr-ove platforme  uči nove tehnologije i razvija se u tom pravcu. Pored toga, svoje znanje upoređuje sa drugim učenicima ili studentima, koji nisu imali priliku da uče po ovom modelu.

"Takođe, ono što naučim širim sa svojim vršnjacima i drugim učenicima i pomažem im u napredovanju", dodaje Nikola.

Škola Zamphyr, kao škola nove generacije, nominovana je od strane neprofitne organizacije "Centralne evropske startap nagrade" za najbolji domaći startap u kategoriji "Najbolja kompanija od društvenog značaja".

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

broj komentara 0 pošalji komentar