Zaostavština čuvenog šahiste Pančevcima

Naš najbolji šahista svih vremena i jedan od najpoznatijih i najuspešnijih sportista Svetozar Gligorić ostavio je svoju bogatu zaostavštinu pančevačkom šahovskom klubu, jer je verovao da će Pančevci najbolje umeti da brinu o njegovim najvrednijim stvarima.

Svetozar Gligorić je bio veoma svestran i iza sebe je ostavio bogatu arhivu. U pančevačkom šahovskom klubu koji sad nosi njegovo ime nalazi se sve što je Gligorić u svojoj karijeri osvojio, a najvrednije su 12 olimpijskih medalja i 6 odličja sa Evropskih prvenstava, a tu su i brojni pehari, fotografije i novinski članci koji svedoče i danas o njegovih uspesima.

"Bio je toliko pedantan da je sve skupljao i čuvao. Tu su zabeležene i sve njegove partije, od prve 1936. godine do poslednje. Mi ćemo još dodatno obezbediti ovaj prostor, uredićemo ga i omogućićemo svim gostima iz naše zemlje, ali i inostranstva da dođu i vide ovo sačuvano šahovsko blago, koje niko nema", kaže Miladin Mitrović, predsednik ŠK "Svetozar Gligorić".

Gligorić koji je bio poznat širom sveta i koji je važio trideset godina za najboljeg šahistu van Sovjetskog Saveza u kojem su tada dominirali Talj, Smislov, Botvinik i Petrosjan voleo je da se druži sa Mitrovićem i zahvaljujući njemu je zavoleo i Pančevo.

"Nama je Gligorić mnogo pomogao u svakom smislu i prijateljstvo se postepeno razvijalo.On je uvek govorio da će deo svog stvaralaštva ostaviti Pančevcima, jer je smatarao da mi možemo najbolje da se staramo o njegovim vrednim stvarima i da ćemo na najbolji način promovisati njegov lik i životno delo", kaže Mitrović.

Gligorić je u svojoj karijeri pobedio na trećini velikih turnira, a bilo ih je oko 150.  Bio je toliko interesantan svima da je na jednom turniru u Havani njegov meč kibicovao i čuveni Če Gevara.

"Gligorića je obožavao i najveći igrač svih vremena-Robert Fišer. Pred smrt Fišer je na Islandu rekao svom prijatelju Olafsonu da kada umre jedno koferče sa njegovim ličnim stavrima pošalje u Beograd. Danas se taj upakovani Fišerov život nalazi kod nas", kaže Miroslav Žužić, član UO ŠK "Svetozar Gligorić".

Gligorić je bio svetski poznat šahista, ali je bio i novinar "Politike", igrao je veoma dobro fudbal i tenis, govorio je osam stranih jezika, a pred kraj života u devetoj deceniji posvetio se komponovanju i izdao je CD sa džez muzikom, koju je obožavao. Pančevci žele da urede njegov legat i da ga predstave posetiocima u najboljem svetlu, jer ovde ima šta da se vidi i mnogo toga da se nauči.

rts.pancevo@rts.rs
+318 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво