"Život je san" u susret novoj pozorišnoj sezoni

U susret novoj sezoni, Šabačko pozorište priprema predstavu "Život je san" Pedra Kalderona, u režiji Aleksandra Lukača. Sudeći po poseti publike na probama, ovaj komad će obeležiti sezonu.

Adaptacija komada koji je napisan pre skoro 400 godina, rađena je u današnjem trenutku, kada za razliku od onog vremena, političke i lične strasti nema šta da zauzda-reči su reditelja, Aleksandra Lukača, koji  je, zbog ovog poduhvata iz Kanade došao u Šabac.

Sa ovim ansamblom pre tri decenije, napravio je prve rediteljske korake.  Danas lako sprovode ideje i u ovom komadu, zabavljajući se motivišu publiku da sanja.

"Između ostalog i uz pomoć mladih glumaca u predstavi, tako da je to bio jedan zanimljiv proces, sve što smo radili, radili smo preko interneta, dobijao od njih odredjene delove tekstova koje smo ubacivali u najnoviju adaptaciju. Meni je za ovo što sam hteo da postignem ovom predstavom bila potrebna perspektiva mladih ljudi", kaže Aleksandar Lukač, reditelj.

U glumačkoj podeli, prepliću se iskustvo i mladost. Da utisak publike bude potpun, doprinose izbor španske muzike, scenski pokret Pjera Rajkovića i izvanredni kostimi mlade Selene Tomašević.

"S obzirom na to da se Lukač poigrava žanrovima, pošto je i privatno vrlo duhovit, tako da mislim da će publika da uziva, kao i mi", kaže Ivan Tomašević, glumac.

Osim premijere "Život je san", koja je udarni projekt, u upravi pozorišta kažu da će se u trilingu rediteljskih asova koji će obeležiti sezonu u Šapcu, uz Lukača, naći i Nikita Milivojević i Kokan Mladenović.

"Mi naravno nećemo zaboraviti ni našu Pozorišnu reviju, čak mislim da će ove godine trajati desetak dana", kaže Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta.

Pored gostujućih predstava, publika će na reviji imati priliku da vidi domaću produkciju u poslednje dve godine, a sezonu će obeležiti i drugi festival Pozorišno proleće koji je naišao na veliko odobravanje publike i pozorišne javnosti.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи