I klasika i silaža

Milosav Bojičić iz Dublja kod Bogatića, niže uspehe i desetke na fakultetu u Rusiji, a u svom rodnom selu, svakog leta obavlja i sve poslove na imanju, od silaže do tova junadi. Uz klasičnu muziku i svoju harmoniku nekada provodi i po desetak sati dnevno, a zahvaljujući poljoprivredi može i da se školuje u inostranstvu.

Harmoniku je zavoleo kada je ovaj instrument bio i veći i teži od njega, a u prvom razredu Muzičke škole, početne vežbe, savladao je za mesec dana. Na prijemni ispit u Ukrajinu, otišao je sa znanjem samo nekoliko reči ruskog jezika i koferom punim nagrada.

Posle tri godine školovanja u inostranstvu, na Belgorodskom državnom institutu kulture i umetnosti ima sve desetke.

"Dešavalo se da provodim vreme sa harmonikom i po 8,9,10 sati, dolazi bukvalno do iznemoglosti, čak mi se dogodilo jednom i da sam zaspao. Neko sedi sa knjigom i uči po celu noć, ja sedim sa harmonikom po ceo dan, tako da je to neminovno i neizbežno", kaže Milosav Bojičić, student.

Prsti talentovanog dvadesetdvogodišnjaka iz Dublja, pored dugmića na harmonici, vešto upravljaju i poljoprivrednim mašinama. Njegova porodica obradjuju 15 hektara zemlje i tovi od 30-50 junadi. Za svako grlo godišnje je potrebna po prikolica kukuruzne silaže, a za školovanje u Rusiji veći deo prihoda sa imanja.

"Svakog dana je sa nama u poslu, u obavezama smo velikim, on nam pomaže, za sve ima vremena, i za svirku i za rad", kaže Mile Bojičić, otac.

"Stvoren je za sve, prvenstveno za muziku, a posle i za sve ostalo, radi sa nama u polju, vozi traktor, ima vremena i da izađe sa društvom", kaže Milena Bojičić, majka.

Milosav je na takmičenjima često bio uspešniji i od starijih od sebe, a jedna od najdražih nagrada mu je Zlatna matrijoška koju je osvojio ove godine na Mećavniku. Posle Rusije, školovanje planira da nastavi u Austriji.

"Još jedan novi jezik, još jedna nova kultura, još jedna promena, sve ću se truditi da ispunim i ostvarim, jer to sam zacrtao a od svojih ciljeva što se tiče harmonike nikada nisam odustajao", kaže Milosav Bojičić, student.

Milosav Bojičić želi da bude koncertni izvođač, do sada je imao nekoliko samostalnih nastupa a pre završne godine na fakultetu i velikih svetskih sala, ovog leta, za svoju dušu i komšiluk, svakodnevno vežba u rodnom Dublju.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво