Izložba o zaštiti Gostuše - jedinstvenog kamenog sela

Na Staroj planini održava se međunarodni seminar o kulturnom i prirodnom nasleđu tog kraja. Povod je Grand pri nagrada Evropske Unije i priznanje "Evropa Nostre" za 2016. godinu koju je dobio Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša za projekat Zaštite sela Gostuša.

Kameni krovovi na oko 300 objekata različite namene koji su sagrađeni od sredine 19. do 70-tih godina 20. veka, glavna su karakteristika staroplaninskog sela Gostuša - jedinstvenog na  prostoru Srbije. Stručnjaci su posebno fascinirani autentičnošću sela, i kažu da je važno sačuvati staru arhitekturu.

"Gostuša je na mene ostavila stvarno jedan izvanredan utisak ,prvo što sam ja bio iznenađen da na Staroj planini - odnosno u jugoistočnoj Srbiji  postoje takvi lokaliteti  gde je kamen dominantan materijal", kaže Goran Milojević, član komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Banja Luka.

Učesnici seminara su zadovoljni osmišljenim programom, jer smatraju da je veoma edukativan i značajan za budući rad u njihovim sredinama.

"Konkretno je zamišljeno da se ovde integrišu svi učesnici kako bi se povezali i napravili zajednički program delovanja, što je jako teško u našim uslovima ,kada imate ograničena sredstva i kada se sve svodi na lični entuzijazam", kaže Milka Krstivojević, Zavod za zaštitu  spomenika kulture Valjevo.

Da bi se očuvala trdicionalna narodna arhitektura, a jedinstveno kameno selo Gostuša ostalo zaštićena kulturno-istorijska celina, potrebno je poštovati reč stručnjaka. Tako će biti stvoreni i idealni uslovi za razvoj turizma i oživljavanje pirotske starne Stare planine.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво