Počela žetva suncokreta

Pre nekoliko dana u ataru Kikinde žetvu suncokreta su započeli poljoprivrednici koji su ovu uljaricu posejali u optimalnim i kasnijim rokovima setve. Proizvođači su zadovoljni rodom sa prvih otkosa, ali smatraju da je moglo i bolje.

Duško Šibul je suncokret posejao sredinom aprila na 110 katastarskih jutara, primenio je sve neophodne agrotehničke mere i dobio prinos od oko dve tone po jutru.

"Parcele su dosta čiste jer sam sejao suncokret koji može da se prska protiv trave, i uglavnom sam zadovoljan prinosom i kvalitetom roda, ali, najgore je što još uvek ne znamo cenu suncokreta", kaže Šibul.

Diplomirani poljoprivredni inženjer Vladimir Rodić ističe da se prosečan prinos za sada kreće oko 3,7 tona po hektaru, što je prilično dobro s obzirom na velike količine padavina.

Podseća da je za prvih osam meseci palo 620 litara kiše po metru kvadratnom, što je izuzetno mnogo i neobično za ovo područje, gde za godinu dana padne obično između 550 i 600 litara.

Velike padavine su se, kaže Rodić, odrazile na izvesno smanjenje prinosa suncokreta u odnosu na lane, kad je rod bio preko četiri tone po hektaru.

"Ipak, i ovaj prinos je sasvim zadovoljavajući. Sve preko tri tone smatra se dobrim prinosom kod suncokreta", smatra Rodić.

Jedan od skladištara i otkupljivača suncokreta je Poljoprivredno preduzeće "Kaldarica", sa skladišnim kapacitetima od 500 vagona.

Vlasnik "Kaldarice" Dragoslav Kockar ističe da suncokret nije za skladištenje u silose, jer ako je vlažniji mora da se suši što povećava troškove.

"Zato ga smeštamo u podno skladište i dalje usmeravamo ka uljarama i kupcima".

U ataru Kikinde pod suncokretom je oko 13 hiljada hektara i ako vreme posluži žetva ne bi trebalo da traje duže od petnaestak dana.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи