Kursulini dani

U selu Lađevci kod Kraljeva održan je Narodni višeboj u čast proslavljenog junaka iz Prvog srpskog ustanka, Jovana Kursule. U Narodnom višeboju, momci i devojke nadmeću se u devet disciplina od kojih su neke dosta stare i potiču iz čobanskih igara.

Kladara je velika ručna testera. Kličak čobanski štap a obramača se koristila za nošenje kofa i kanti. Danas su to sportski rekviziti u Narodnom višeboju.

Zaživele su ove igre u selima uz Zapadnu Moravu između Kraljeva i Čačka. Neke discipline su stare poput nadvlačenja klička ili klipka a većina su ipak nove.

"Ova manifestacija puno znači jer ljudi mogu da se okupe. Da se oraspolože. Naše selo je živnulo i u celoj okolini se lepo radi", kaže Slaviša Tošović, Mesna zajednica Lađevci

U višeboju su učestvovale ekipe iz šest sela. Svaka ekipa je imala po 25 takmičara. Devojaka je bilo mnogo manje i nadmetale su se u dve discpline. Skoku u dalj iz mesta i prenošenju vode preko grede sa obramačom.

"Trudili smo se da osmislimo neke discpline gde će učestvovati žene. Ove godine smo izvukli dve discpline. Do sada je bila jedna. Nošenje vode na obramači. Evo sada imamo dve i nadamo se da će ih biti više", kaže Slavica Milenković, Lađevci.

"Treću godinu za redom se takmičim u višeboju. U Miločaju, prošle godine, i sada ovde se takmičim u nošenju obramače. Dosta je interesantno. Navikla sam da radim ovo i kući. Nosim mleko ali nikada ovako. Ovo je starinski način i može da se prospe", kaže Sara Janković, Cvetke.

U višeboju nema juniora i seniora. Godište nije bitno. Mladji su veštiji i bolji u trčanju i skoku u dalj, a stariji u bacanju kamena sa ramena i nadvlačenju konopca.

Najteže je nadvlačenje konopca. To je najveći izazov. U pojedinačnoj konkurenciji najteži su klečak i obaranje ruku", kaže Vladan Vasiljević, Miločaj.

Kursulini dani se održavaju već četiri godine. Domaćin sledeće godine biće Obrva iako su njeni takmičari zauzeli tek treće mesto. Ove godine pobedili su Miločajci, a drugi su bili momci i devojke iz Tavnika.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи