Vašar u komšiluku

U kruševačkom umetničkom sokačetu, koje od nedavno nosi ime legendarnog glumca Bate Paskaljevića, održan je "Vašar u komšiluku". Vašar se organizuje već treće leto, a osmislili su ga žitelji, galeristi i ugostitelji ove ulice.

U prvi mah u vašarskoj atmosferi uživao je samo komšiluk iz kraja. Aber o tome da se u uličici u centru grada svakog leta organizuju sadržaji za dobro raspoloženje proširio se daleko, pa je posetioca sve više.

Dolaze da se zabave, ispričaju, poigraju, neki da prodaju, a drugi da kupe po simboličnim cenama  maštovite rukotvorine.

Osmogodišnja Ivona uživa u igračkama, slikama. Kaže da na vašaru ima mnogo sadržaja i da se lepo zabavlja.

Svetlana Ilić koja je došla sa ćerkom Natalijom misli da je inicijativa žitelja ulice primer da  organizaciju događaja u gradu mogu da preuzmu gradjani, a ne samo da se oslanjaju na ustanove u Kruševcu.

Zahvaljujući udruženju umetnika "Plavo i zlatno" i galeristima, ulica liči na mali Monmartr. U njoj slikaju gotovo svi od dece, entuzijasta pa do akademskih umetnika. Maske, slike, murale.

"Sve što je svetlo, blisko je čoveku. Ako svi težimo svetlosti, onda se nadam da će ovaj vašar živeti mnogo mnogo godina", kaže Milka Lisinac, slikar.

"Hoćemo da podržimo mlade umetnike i pravu Srpsku naivu, koja je u Kruševcu poslednjih godina sve zastupljenija.Da vratimo ljudima saznanje da žive u lepoj umetničkoj sredini i da treba da teže nečem estetskom i lepšem", kaže Duška Milosavljević, organizator.

Inicijativu građana podržala je i Turistička organizacija Kruševac, koja će ovu manifestaciju uvrstiti u ponudu grada.

"Izašli smo u susret i pomogli da se ova manifestacija treći put održi u ovom prelepom kutku koji poziva na maštanje, stvaranje i otkrivanje", kaže Maja Danilović, TO Kruševac.

Ideja je da do godine u sokače navrate gosti i slikari iz drugih gradova. Ako ono postane tesno, dobre vibracije proširiće se i u susedne ulice.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво