Radionica animiranog filma u Vranju

U Vranju je završena 11. Internacionalna radionica animiranog filma "Zlatni puž". Deca iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Slovenije za četiri dana, pripremila su animirane filmove povezane sa vranjskom pesmom.

Kreirali su tri animirana filma u tri tehnike crtanje, pikselacija i crtanje na dasci i jedan dokumentarni film o njima samima. Staru vranjsku pesmu oživeli su animacijom.

"Deca osećaju muziku i uklopaju je sa crtežom. Umontiran zvuk sinhronizovan je sa animacijom", kaže doc. dr Radostina Nejkova, Nacionalna umetnička akademija u Sofiji.

"Za tih nekoliko dana naučimo više nego za četiri meseca u smislu razgovora koji je živ razgovor, pa preko razgovora koji su jako bitni za nas", kaže Andrea Virag iz Vranja.

Pesmu "Mori što ti tekna pa pobegna" u filmu je otpevao mesec iznad kuće pisca Bore Stankovića, jer je u animiranom filmu sve moguće.

"Mi smo pomoću fotoaparata odabrali iz Muzeja i kuće Bore Stankovića neka artefakta, stare fotografije, nešto što je tipično za staro vreme Vranja", kaže Stevica Živkov, profesionalni animator.

Šaf nije samo ime škole animiranog šilma već i nadimak Miroslava Simonovića osnivača te škole. Na nagovor prijatelja iz sveta animacije napisao je knjigu "Deca i animirani film". To je knjiga o radu sa decom, pedagoškom pristupu i osnovama animacije.

"Ja sam sa njima bio drugar u pravom smislu te reči, ali do određenog trenutka kad se moralo znati da sam ja predavač, a oni deca. Sve ono što je dozvoljeno je okej, i sve to podržavam", kaže Miroslav Simonović, Miki ŠAF, autor knjige "Pristup radu sa decom".

Miki Simonović je autor prvog dečjeg animiranog filma u Srbiji, pokrenuo je održavanje dečjih festivala i radionica animiranog filma u Vranju. U 11 radionica učestvovalo je oko 550 animatora iz 30 zemalja. Oni su kreirali i prikazali pedesetak filmova.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво