U fabrici "Goša" posao za pedeset radnika

Fabrika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke privatizovana je u februaru 2007. godine, kada je novi vlasnik "Goše" postala kompanija iz Slovačke. Juče je otvoren konkurs za prijem novih pedeset radnika.

Marko je posao dobio posle pivatizacije kao zavarivač, ali sada radi na robot mašini koja za njega obavlja posao zavarivanja. Zadovoljan je, ali se nada boljem vremenu.

Nije uvek bilo lako, bila su vremena kada su zaposleni ostajali bez posla, jer nisu imali šta, a ni za koga da rade. Od gotovo 1.000 radnika fabrike, došli su do 350 koji danas obavljaju sve poslove.

Fabrika ŽOS Trnava iz Slovačke, vlasnik je "Goše" od 2007. godine, oni su isplatili dugovanja bankama, osavremenili proizvodnju sa novim mašinama i pomogli ostvarivanje pojedinih sertifikata da bi ova fabrika bila konkurentna na tržištu. Sertifikati su skupi, ali neophodni.

Obim poslovanja, posle privatizacije poboljšan je devetostruko, a od svoje matične fabrike dobili posao za proizvodnju nova 54 teretna vagona u roku naredna tri meseca. Imaju svu opremu, ali ne i ljude.

Nekada je "Goša" bila prepoznatljiva u svetu po putničkim vagonima, ali kako se trendovi menjaju, sada su okrenuti proizvodnji teretnih vagona.

Radnici u pogonu sećaju se vremena kada su se za 24 sata pravila tri kompletna vagona, a ova nova zapošljavanja i novi posao nada su da se takvo ili slično vreme vrati.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво