Nezaposlenost najveći problem mladih Požarevljana

Za potrebe izrade Lokalnog akcionog plana za mlade 2016-2020, urađeno je istraživanje o položaju i potrebama mladih na teritoriji Grada Požarevca sa Kostolcem. Najveći problem, prema mišljenju mladih Požarevljana, je nezaposlenost.

Od 14.000 mladih na teritoriji Požarevca, 4.000 njih živi u selima. Prema istraživanju sprovedenom za potrebe izrade Lokalnog akcionog plana od 2016. do 2020. godine, najviše ih muči zapošljavanje.

Kažu teško je i sa diplomom falukteta i mastera doći do posla. Svako se bori za sebe, ali smatraju da lično ne mogu nešto da promene, već da to treba neki drugi ljudi umesto njih.

Samo tri odsto mladih u Požarevcu je zadovoljno mogućnostima koje ovaj grad pruža, zbog čega čak 2/3 planira da se odseli. Dok više od 70 odsto smatra da i za četiri godine, neće moći dovoljno da zaradi za egzistenciju.

"Preduzetnički duh je kod njih na visokom nivou, jer oko 50 odsto mladih planira da otvori nešto, ali svega pet odsto se interesovalo šta im je potrebno za pokretanje posla", kaže Miljan Paunović, član radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana.

Da li je problem samo nepostojanje prilika za mlade ili tome doprinosi i njihova inertnost, odnosno, čekanje da neko drugi menja svet za njih? Novi lokalni akcioni plan, trebalo bi da unapredi položaj mladih, ali koliko brzo?

Tatjana Rajić, koordinatorka komisije za izradu Lokalnog akcionog plana smatra da nijedan od ovih problema nije rešiv brzo i da čak ni lokalni akcioni plan ne može odgovoriti na dugoročne probleme u naredne četiri godine.

Sa druge strane, iskustvo bavljenja omladinskom politikom Filipa Božilovića iz Osnaživačkog centra govori da je najveći problem nedoslednost u sprovođenju strateških dokumenata. Prethodni Lokalni akcioni plan čak nije došao ni do evaluacije.

Od prethodnog istraživanja, među mladima u Požarevcu smanjio se broj pušača na trećinu ispitanih, ali se povećao broj onih koji se izjašnjavaju kao konzumenti marihuane. Sportski duh je slabije izražen, što pokazuje i to da se 44 odsto devojaka ne bavi nijednim sportom.

Kulturna dešavanja posećuje samo 10 odsto mladih, ali čak 90 odsto njih redovno je na žurkama i koncertima. Zabrinjava i podatak da 2/3 mladih Požarevljana, nikada nije putovalo u inostranstvo.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи