Dvorište u selu Smilovci nova turistička atrakcija

Ljubav prema selu i prirodi podstakla je Dimitra Ilijeva da se iz Beograda preseli u staroplaninsko selo Smilovci. On i supruga Nadežda svoj životni prostor uredili su sa puno ukusa, pa je njihovo dvorište postalo prava mala turistička atrakcija. Ilijevi kažu da su u njhovo domaćinstvo svi dobrodošli.

Svoje goste, kaže Mitko, dočekuju na stolu kralja Artura, a Nadežda ističe da je to trpeza Agape. Doneta iz prirode, kao i većina stvari u njihovoj bašti, i ova ogromna kamena ploča našla je svoju namenu. Na imanju porodice Ilijev u selu Smilovci kod Dimitrovgrada stičete utisak da je ovde sve savršeno i u skladu sa prirodom.

"Svaki čovek je umetnik za sebe i svi mi u sebi nešto nosimo. To je ta moja ljubav, kreativnost. Ono što sam voleo ja sam to u dvorištu prikazao", kaže Dimitar Mitko Ilijev.

Dimitar uređuje imanje svojih predaka već više od 30 godina. U tom poslu presudni su njegova sklonost  ka umetnosti i činjenica da je radni vek proveo u arhitektonskom birou. Ovde je sve urađeno sa puno ljubavi i malo para.

"Ja sam to sa sasvim malim ulaganjem ostvario, jer sam sve koristio iz prirode", kaže Dimitar Mitko Ilijev.

Nadežda podržava svog supruga,  i kaže da je njena pozitivna kritika ponekad presudna. Ističe da su svom životnom prostoru udahnuli dušu i da je on postao deo njih.

"Prosto to smo mi. Ovde sebe nalazimo. Ovde je sve ono što mi volimo, naše igračke naše krpice, knjige, sve ono što volimo u životu", kaže Nadežda Ilijev.

Doneti predmeti izgledaju kao da su oduvek bili u dvorištu porodice Ilijev. Koren starog drveta postao je pauk, drveni točak dobio je ulogu prozora, a ploča sa fosilima - ograđuje terasu. Čak su i kreveti isključivo od prirodnih materijala.

"Koja je to lepota spavati na šaši", kaže Dimitar Mitko Ilijev.

Planova i poslova ima na pretek, a umetničku podršku Mitku i Nadeždi pruža i sin koji je akademski slikar. Ilijevi žele da podstaknu i komšije u selu - da urede svoj životni prostori i obnove dedovinu.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво