Izložba "Voda u knjigama autora" u Kragujevcu

"Voda u knjigama umetnika" naziv je izložbe pergamenata koja je otvorena u Spomen muzeju 21. Oktobar u Kragujevcu. Jedinstvenu postavku koja je 2010. godine stigla i do UNESKO-ve Palate u Parizu, čine radovi 68 autora iz celog sveta. Voda kao izvor života i inspiracije osnovni je motiv radova nastalih u poslednjoj deceniji.

Voda se provlači kroz sve segmente života i njena simbolika pruža mogućnost autorima za različite interpretacije. Oslikana na životinjskoj koži u različitim oblicima, mestima i formama, voda, u izložbi "Pergament koncertina" već godinama obilazi svet.

"U pitanju su pergamenti oslikani drevnom tehnikom na prepariranoj jagnjećoj koži. Imaju formu knjige presavijene kao harnomika", kaže kustos Katarina Babić.

Od kada je opust 68 autora iz celog sveta, među kojima su najbrojniji iz Srbije i Meksika predstavljen u Uneskovoj palati u Parizu, do sada ga je videla publika u više od trideset zemalja.

"Grad iz koga ja potičem - Meksiko siti, najveći je na svetu i nastao je na vodi. Okružuje ga sedam velikih jezera, između nekoliko dolina, pa je za sve nas voda bila razlog nastanka", kaće Eva Pizano Čejka iz Ambasada Meksika u Srbiji.

Između ostalih, radove potpisuju Ivan bautista, Jarmila Vešović, Danijel Santos i mnogi drugi. 145 radova, za publiku u Srbiji uredila je i predstavila magistar Leposava Milošević Sibinović.

"U svakoj kulturi i tradiciji doživljaj vode je skoro identičan. Možemo da vidimo na koji način koja od kultura i nacija tome pristupa i kako doživljava vodu", obajšanjava Luka Joksimović, student likovne akademije, Trebinje.

Izložba "Voda u knjigama autora" u muzeju 21. Oktobar u Kragujevcu otvorena je do 5. septembra.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво