Vaspitačice obilaze romska naselja i upisuju predškolce

Vaspitačice požarevačke Predškolske ustanove "Ljubica Vrebalov", tokom leta, obilaze naselja u kojima žive deca iz osetljivih grupa, uglavnom Romi. Kroz igru sa decom i razgovor sa roditeljima, vaspitačice se trude da što više dece upišu u predškolski pripremni program.

Iako su roditelji zakonski obavezni da decu upišu u predškolski pripremni program, neretko se dešava da deca iz osetljivih grupa, uglavnom Romi, nikada ne stignu do školske klupe, a često i da im je to prvi susret sa pedijatrom i vakcinacijom.

Roditelji i staratelji kažu da su svesni važnosti školovanja, ali ne znaju kako da ih školuju kada su uglavnom bez primanja ili su ta primanja vrlo oskudna.

Artiđe Demiri, baka petogodišnjeg Nasera iz naselja Didino selo u Kostolcu kaže da će upisati unuka u predškolsko.

"Rekla sam da ga prvo vode kod pedijatra, jer mi je ovo prvi unuk koji ide u školu", dodaje ona.

Da bi sva deca imala jednake šanse, vaspitačice Predškolske ustanove Ljubica Vrebalov iz Požarevca, svakog leta putujućim autobusom obilaze pojedina naselja u Kostolcu i Požarevcu.

"Četvrtu godinu za redom, Predškolska ustanova "Ljubica Vrebalov " u okviru Impres programa organizuje program koji se zove "Malo se pokreni i u vrtić kreni", kaže Tanja Lončar, zamenica direktora PU "Ljubica Vrebalov".

Projekat je namenjen deci iz romskih naselja, migracionih grupa, deci koja žive sa babama i dedama ili u nekim udaljenim mestima.

Dok motivišu roditelje i staratelje da decu upišu u predškolski program, sa decom se igraju.

Vaspitačica Branka Jovanović kaže da su to uglavnom pokretne igre u kojima je uključen ritam, u čemu se ta deca odlično snalaze, jer im je razvijen osećaj za ritam, kao i takmičarski duh.

Veliki problem je nepotpunost podataka, zbog čega se ukrštaju podaci matične i patronažne službe. Prepreka za roditelje, pored neinformisanosti je i što su duboko svesni svog siromaštva, pa brinu kako će deca biti prihvaćena u većinskoj populaciji.

Dragana Antić, patronažna sestra u vrtiću kaže da ukoliko roditelj ima šestoro ili osmoro dece, za njega je neizvodljivo da vodi jedno dete svakoga dana po kiši i snegu.

"Zato koristimo naš autobus. Organizujemo besplatnu užinu za takvu decu. A vaspitačice takođe svojim primerom zadobijaju poverenje zajednice", kaže ona.

Stočetrdeset dvoje dece iz naselja koja vaspitačice obilaze do sada je pohađalo predškolski pripremni program, nakon čega se oko sto njih upisalo u prvi razred.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи