Rekordna posećenost izložbe "Doživi Teslu"

Kako izgleda stajati pored Nikole Tesle u njegovoj hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, asistirati mu u Kolorado springsu ili na platfotmi tornja na Long Ajlednu - saznaće oni koji dođu u Muzej Nikole Tesle u Beogradu, gde je, povodom 160. godišnjice njegovog rođenja, otvorena izložba "Doživi Teslu". Izložba beleži rekordnu posećenost.

Život i dostignuća svetski priznatog naučnika, posetiocima muzeja prikazuje - u virtuelnoj realnosti - sam Tesla. Izložba predstavlja pokušaj da se njegova ličnost i delo približe današnjim generacijama.

"Staviš ruku na nešto i ono te pecne. Bilo je tu i mnogo njegovih ličnih stvari. Bilo mi je super. Sviđa mi se muzej, jedino da je možda malo veći. Ja sam iz Danske, iz Kopenhagena. U poseti sam rođacima iz Inđije. Oni su mi preporučili da dođem u muzej. Fascinirana sam koliko je Tesla bio inovativan", kažu posetioci.

Posetioci muzeja - ulaze u virtuelni svet Nikole Tesle i od samog naučnika saznaju o njegovim dostignućima, njegovom odnosu sa Edisonom, a mogu i da mu asistiraju u ekperimentima.

"Posetioci muzeja će stavljanjem uređaja na glavu, koji je nalik kacigi, moći da urone u virtuelni svet Nikole Tesle i kroz pet priča od samog naučnika čuju o njegovim dostignućima i eksperimentima", kaže Milica Kesler, kustos muzeja Nikola Tesla u Beogradu.

Izložba beleži rekordnu posećenost.

"Muzej je skoro stalno pun. Dolaze i domaći i strani turisti. Možda čak mogu da kažem, da više dolaze stranci. Ono što je interesantno da svake godine, u velikom broju dolaze posetioci Egzita", kaže Milica Kesler, kustos muzeja Nikola Tesla u Beogradu.

Muzeji virtuelne realnosti su budućnost muzelogije, a posetilac više nije pasivni učesnik izložbe, već akter priče od trenutka kad zakorači u virtuelni svet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво