Mladi metalci dobili posao u kragujevačkim preduzećima

Posle šestomesečne obuke, jedanaestoro mladih metalaca dobilo je posao u kragujevačkim firmama. To je rezultat projekta kragujevačkog Razvojnog biznis centra uz finansijsku pomoć od 25.000 franaka Švajcarske organizacije za razvoj i saradnju. Cilj programa povezivanje poslodavaca i mladih ljudi čije su im veštine i znanje potrebni.

U proizvodne hale mesecima su dolazili na praksu, učili i dokazivali se. Četvoro najboljih zaposlilo se u kompaniji "Milanović inženjering".

Petar Ristić je tehničar za robotiku, a Vesna Krstić, koja je završila Mašinski fakultet, kreće iz proizvodnje - da nauči posao i zaradi novac za master studije.

Kompanija "Milanović inženjering" sa mašinskim školama i fakultetom sarađuje od osnivanja. Visoki standardi kvaliteta za kupce u Evropi, Rusiji i Americi, gde izvoze, kažu mogu da zadovolje samo dobro obučeni radnici.

"Mi radimo svakodnevne obuke, tim ljudi je uključen u to da se mladi radnici prilagode i obuče za rad na numeričkim mašinaam", objašnjava inž. Aleksandar Minić, direktor proizvodnje u kompaniji "Milanović inženjering". "Za rad na njima neophodno je poznavanje engleskog jezika i poznavanje rada na računarima. Zato se trudimo da uz pomoć starijih, iskusnih kolega znanja koja su mladi stekli u školi prilagodimo potrebama  visokih tehnologija u našoj kompaniji. "

Mlade metalske struke zaposlili su i "Gorenje", "Unior", "Rap Marin" i "Zastava Inpro", a deo prakse organizovan je i u Politehničkoj školi.

Razvojni biznis centar tako je povezao privredu kojoj su potrebni radnici i mlade bez posla. Ekonomski veoma isplativo, kažu, jer tako uložen dinar društvu donosi devet puta veću vrednost.

Za podsticaj zapošljavanja Grad Kragujevac i Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojili su milion i po dinara, a posao će do jeseni dobiti još desetoro Kragujevčana.


rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво