Likovna kolonija u Deliblatskoj peščari

U Deliblatskoj peščari se danas završava 48. likovna kolonija, koja je počela pre sedam dana. U otvorenom ateljeu u prirodi zanimljiva dela stvaralo je 18 slikara iz naše zemlje, ali i iz Bugarske, Rumunije i Makedonije.

Slikari vole da dolaze u Deliblatsku peščaru, jer se u likovnoj koloniji spajaju različiti pravci umetnosti, ali i umetnici različitih generacija. Jelena Kolundžić je najmlađa učesnica koja je tek završila Likovnu akademiju i mnogo joj znači druženje sa starijim kolegama i rad u opuštenoj atmosferi. Posebno joj se sviđa okruženje u kojem radi.

"Ispostavilo se da me sve ovo baš inspiriše. Do sad sam slikala samo ljudsku figuru, a ovde sam prvi put radila pejzaže i to je za meen nešto novo i osvežavajuće", kaže Jelena Kolundžić.

Aleksandru Stanojevu koji je oslikao pančevačku poštu likom Mihajla Pupina najviše se sviđa opuštena atmosfera u koloniji.

"Ovde imam nekoliko akademskih profesora sa kojima pijem kafu i razmenjujem različita mišljenja i sve to mi mnogo znači i doprineće sirugno unapređenju mog rada", kaže Aleksandar Stanojev.

Slikari su u obavezi da za sedam dana rada urade četiri umetnička dela od kojih dva poklanjaju Kulturno-prosvetnoj zajednici iz Pančeva.

"Ovde su ljudi različitih generacija koji na različite načine doživljavaju likovnu umetnost. Sve to garantuje jednu produktivnost i stvaranje dobrih slika. Veoma nam je važno da imamo različite slikarske rukopise u našoj zbirci koja broji više od 1.200 slika nastalih u prethodnih 47 godina", kaže Stojan Boškov, predsednik KPZ Pančevo.

Sve radove  koji su nastali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u Deliblatskoj peščari ljubitelji slika moći će da se vide na izložbi početkom sledeće godine.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво