Aktivisti Zooplaneta i meštani Medoševca spasli rodu

Nevreme koje je juče u popodnevnim satima pogodilo Niš prouzrokovalo je probleme u gradu i okolini. Pored putara koji su imali pune ruke posla, u Medoševcu kod Niša, ekipa Zoo-planeta spasavala je jednu rodu koja je zbog jakog vetra ispala iz gnezda.

Snažan vetar koji je zahvatio okolinu Niša, oborio je iz gnezda mladu rodu sa bandere visoke 5 metara. Odlučni u nameri da joj pomognu, meštani koji su se zatekli u blizini odmah su povređenoj ptici pružili pomoć i smestili je na sigurno.

Živorad Veselinović iz Medoševca kaže da je, kad su psi počeli da je napadaju, uzeo pticu i odneo je veterinaru:

"Ima još jedna, koju sam video ali nisam mogao da je uhvatim jer sam ovu držao."

Aktivisti Zoo-planeta kažu da mladunče rode nije bilo u stanju da se samo vrati u gnezdo i da su meštani učinili pravu stvar.

"Kroz hranu ubrizgavamo komponente koje odredi veterinar, a koje utiču na jačanje imunog sistema, fizičkog stanja i kondicije", objasnio je Dušan Stojanović iz niškog Udruženja Zooplanet.

Dve šestomesečne rode ostale su u gnezdu dok su veterinari pregledali poveđenu. Ona će biti smeštena nekoliko dana u avijarijumu - kavezu za ptice, gde će joj biti pružana nega dok ne očvrsne i ne počne sama da leti.

Gnezdo iz kojeg je ispala roda staro je više od deset godina i jedino je koje je opstalo u tom kraju Niša. U gradu i okolini ima još petnaestak gnezda koja su napravile rode, a u Srbiji - kako se procenjuje - više od 1.200.

Kao veoma ugrožena vrsta ptica, rode su u Srbiji strogo zaštićene zakonom.

rts.nis@rtst.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво