Koliko će rasti cena svinjetine

Cena tovljenika u Mačvi viša je za pedesetak dinara viša nego prethodne sedmice, a procena je da će narednih dana dostići 200 dinara za kilogram. Rast otkupne cene svinja, uticao je na poskupljenje mesa u mesarama.

Od početka godine, Mile Živanović iz Tabanovića prodao je 90 svinja po ceni od 130 dinara za kilogram. Po tovljeniku je izgubio oko tri hiljade dinara, zbog čega, kaže, ne očekuje da će trenutnom cenom nadoknaditi dosadašnje gubitke u proizvodnji.

"Sami možete da procenite šta sam mogao da zaradim", rekao je Živanović, "izgubio sam osnovne pare koje sam imao, jer hrana je bila skupa, a cena tovljenika mala. U ovom poslu najviše nastradaju proizvođači i potrošači."

 

Na česte promene otkupne cene, proizvođači iz Mačve su kažu, navikli. Željko Milutinović iz Drenovca, na farmi gaji više od šest stotina svinja i smatra da bi zadržavanje cene na 180-190 dinara za kilogram bilo prihvatljivo za uzgajivače:

"Da se ne vrati na 100-105 dinara, jer sam ja za ovih nekoliko meseci od početka godine napravio minus od 10.000 evra."

Rastom cene svinja zadovoljni su proizvođači, ali ne i potrošači. U većini mesara u šabačkom kraju meso je poskupelo za 30-40 dinara po kilogramu, ali se kupuje kao i pre poskupljenja. 

Svinjari iz Mačve kažu, da svaki rast cene svinja prati povećanje cena u mesarama, ali da padom cene otkupa tovljenika, prerađevine retko pojeftinjuju.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво