Ulični svirači - turistička atrakcija prestonice

Neki na njih gledaju kao na prosjake koji ruže grad, drugi uživaju u šarmu koji daju prestonici, dok većina smatra da samo rade svoj posao: pokušavaju da nešto zarade radeći ono što najbolje znaju. Ulični svirači nezaobilazna su turistička atrakcija našeg grada. Svake godine raspisuje se javni konkurs gde njihove nastupe ocenjuje stručni žiri.

Za šest devojaka ovo je hobi i dobra zabava. Slučajno su počele da sviraju na ulici, što je privuklo pažnju prolaznika.

"Mi zajedno studiramo, rešile smo da se spojimo i da sviramo na ulici i ljudima približimo klasičnu muziku. Publika je oduševljena", kaže Miljana Kostić, violinistkinja.

David i Filip neobičan su spoj. Jedan svira gitaru, drugi tamburicu.

"Mi se znamo dugo. Zajedno smo svirali i u rodnom Vršcu. Sviramo sve, najviše starogradske pesme", kažu David Marton i Filip Dokljanov, ulični svirači.

Stranci su oduševljeni uličnim sviračima i umetnicima, a Beograđani kažu, da se pojedini delovi grada prepoznaju upravo po njima.

"Jako mi se sviđa kako sviraju. Uvek zastanem da ih slušam. Uživam u njihovoj muzici. Video sam nekoliko veoma talentovane dece kako sviraju na ulici. Jedna devojka anđeoskog glasa je pevala i bio sam oduševljen njenim talentom. Žao mi je što ga troši na ulici. Nadam se da će neko prepoznati njihov talenat", kažu prolaznici.

Svake godine raspisuje se javni konkurs gde njihove nastupe, crteže i radove ocenjuje stručni žiri.

"Izlagači moraju da navedu šta žele da predstave i gde. Potpuno besplatno nastupaju tokom cele godine, ukoliko dobiju dozvolu za rad. Bitno je da zadovolje kriterujume, kako bi na najlepši način predstavili naš grad", kaže Darko Glavaš, Beokom servis.

Većina svirača je muzički obrazovana, obično imaju svoje bendove i nastupe. Ipak sviranje na ulici je, kažu, opuštenije, publika često učestvuje u nastupu, igra i peva sa njima.

Svake godine najveće interesovanje vlada za Knez Mihailovu ulicu, gde se na jednoj poziciji dnevno promeni i do sedam izvođača. Ostali sviraju i na Kalemegdanu, u Studentskom parku, podzemnim prolazima i na drugim lokacijama u gradu. Najvažnije je, kažu, biti drugačiji i dopasti se publici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво