Arhimedesov matematički kamp na Goču

Šezdeset osnovaca, talentovanih matematičara, deo raspusta odvojio je da u kampu letnje škole Arhimedes, koji se ovih dana održava u Stanišincima na Goču, pronikne u što više tajni ove egzaktne nauke.

Među učesnicima ove, sto dvadeset druge po redu Arhimedesove škole matematike, uz osnovce iz Srbije nalaze se i deca iz inostranstva, a među njima i oni okićeni priznanjima sa matematičkih takmičenja, ali i oni koji samo proširuju svoje znanje o brojevima.

"Na Arhimedesu sam od malih nogu. Od 4. razreda i od tada ne propuštam ni jednu letnju i zimsku školu", kaže David Milinković, učenik 8. razreda iz Bogatića.

"Ono zbog čega ja dolazim je što ovde učimo i van školskog gradiva, pa mi to mnogo pomaže", kaže Jovana Milenović, 5. razred iz Aleksandrovca.

"Posle Arhimedesove škole bio sam na različitim takmičenjima, a na "Misliši" sam čak bio prvi", kaže Aleksandar ćuzović, 5. razred iz Beograda.

Žarko Bulić, 8. razred iz Zemuna i njegov vršnjak Đođe Maletić iz mesta Klenje, kažu da se i van ove škole druže i čuju telefonom, a na pitanje da li u tim razgovorima razmenjuju znanje ili jedan drugom postavljaju zadatke, odgovaraju da je to samo kada ne mogu da ih reše sami, pa jedan od drugog traže pomoć.

"Ovde sam dosta naučila u odnosu na gradivo iz Norveške, tako da mi je norveško gradivo sada mnogo lako", kaže desetogodišnja Ružica Rejić koja živi u Kristijanstadu, Norveška.

A nit koja povezuje sve ove mališane odmotava se iz klupka ljubavi prema matemaci.

"U naše škole dolaze uglavnom deca koja vole matematiku i spremni su da rade i da obogaćuju svoje znanje, a Arhimedes im to maksimalno pruža", kaže prof. Bogoljub Marinković, osnivač Arhimedesa.

Da barem koliko i matematiku ovi mališani vole i prirodu, pokazali su sadnjom 6o mladica paulonije, tačno onoliko koliko je njih u kampu.

"Deca ovde stvarno uživaju i onda kad oni uživaju, uživamo i mi kao njihovi profesori, a matematika im nije problem. Oni su došli da uče matematiku i verujte mi to njima uopšte nije problem", kaže Dragana Stošić, profesor matematike.

A da je matematika bila problem ne bi negdašnji polaznik Arhimedesovog kampa, a sada profesorka u kampu, ovde pripremala i one koji će na predstojećim takmičenjima predstavljati Srbiju.

"Deo polaznika Arhimedesove škole su i najbolji, državni prvaci iz oblasti programiranja. Sa nama jei reprezentativac koji će predstavljati Srbiju za par meseci na Međunarodnoj olimpijadi iz programiranja", kaže Jelena Hadži Purić, profesor Matematičkog fakulteta.

Očekivanju nagrada, pogotovu nakon što smo čuli i podatak da su do sada 80 odsto priznanja na svim međunarodnim takmičenjima osvojili upravo polaznici Arhimedesovih matematičkih škola, pridružili smo se i mi, ostavljajući ih da preostalo vreme do završetka kampa iskoriste za što više pronicanja u tajne kombinatorike brojeva.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво