Niškog kožuhara nema ko da nasledi

Nekad se od zanata dobro živelo, a danas jedva da postoji još po koji zanatlija. U Nišu jedini ćurčija ili kožuhar, kako još ovaj zanat nazivaju u južnim delovima Srbije, je osamdesetogodišnji Čedomir Tasić. Počeo je da radi ovaj posao pre sedam decenija.

Po završetku osnovne škole, sa svojih 12 godina, Čedomir Tasić počeo je da uči zanat od svog oca. Nekoliko meseci je bilo dovoljno da savlada posao i da izradi svoj prvi kozuh, a kako kaže, izrađuje ih na isti način kao pre 70 godina.

"Vuče me, ja ne znam dokle ću, ja imam volju, stalno dolaze donose kožu, gde ću ih, žao mi je da on baci kožu, žao mi je", kaže Čedomir Tasić, kožuhar.

Nekad je Čedomir živeo od ovog posla, danas kaže proda tek po neki komad, a i uslovi prodaje su se promenili.

"Idemo na vašar, ja sam u Negotin stalno bio, i on izbroji koliko grudnjaka, koliko kožuha i oni znaju koliko to ide i kad prodam ja onda mi naplaćuje toliko i to je sve lepo održavano tako...A danas? ..danas ne, odmah prvo moras da platis, da se javiš da platiš ako ne izlazi", kaže Čedomir Tasić, kožuhar.

Jagnjeću, jareću i zečju kožu koju majstor Čeda koristi u izradi, smatra najboljom zaštitom za hladne dane.

Iako je napolju 30 stepeni nije loše pripremati se za hladnije dane koji nam tek dolaze.

Jedini kožuhar u ovom kraju pokusava da pronađe nekog ko bi ga zamenio u ovom poslu, ali mladi ljudi, kako Čedomir kaže, beže od zanatskih poslova.

"Spreman sam da primim dečka, ko hoće da dođe kod mene, ja bih mu zahvalio, da uzme od mene veliki zanat, univerzalan zanat i da bog da ga vidi i meni da pomogne", kaže  Čedomir Tasić, kožuhar.

Iako je sve manje kupaca proizvodi koji se najviše traže su kožuci, a manje ženske kape i šubare i sve to po cenama od hiljadu do šest hiljada dinara. Čedomir kaže da posao za sada opstaje zahvaljujući kulturno-umetničkim društvima.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара