Kosidba u Marovcu

U Marovcu kod Medveđe, selu na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, nekad je živelo hiljadu ljudi, danas samo šezdesetak. Selo oživi početkom jula, u vreme Kosidbe na Čairu, manifestacije koju već 17 godina organizuju Zavičajno udruženje "Kitka" i opština Medveđa.

Kao u vreme moba. Uz pesmu, šalu, druženje i britke kose od javora, jasike i ive, posao na livadi je mnogo lakši. Radonja Doderović ni u osmoj deceniji ne posustaje.

Godinama je pobeđivao a sada, u revijalnom delu 17. Kosidbe, Radonja ponosno i zaslužno nosi titulu kosbaše: "Volim kosu, volim zavičaj a imam i prilično dobru kondiciju za svoje godine."

Brzo i spretno, uz otkose široke skoro dva i po metra da se stigne do cilja. Takmičenje je naporno ali je zadovoljstvo posebno trostrukog pobednika veliko.

Potrebna je dobro isklepana kosa, brzina, veština, spretnost i naravno volja, kaže pobednik Dragan Ristić.

Marovčani, čuvari tradicije, običaja, kulture, složni i dobrodušni domaćini. O njihovom gostoprimstvu čuli smo samo reči hvale.

Slaviša Božinić iz Beograda dolazi treći put: "Lepo je gostoprimstvo. Ovde se svi znaju i svi su povezani."

Zavičajno udruženje "Kitka" i opština Medveđa na istom zadatku - da na pravi način promovišu ovaj kraj.

"Ima i mladih koje motivišemo da nastave sa organizovanjem kosidbe", ističe Dušan Perović, predsednik Zavičajnog udruženja "Kitka".

Narednog vikenda održava se tradicionalna manifestacija u Bogunovcu, najavio je Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa, a krajem jula Gejzirske noći: "Sve su to manifestacije koje promovišu turističke potencijale opštine."

U Marovcu, na hiljadu metara nadmorske visine, na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom niču malinjaci, zasadi višanja, jabuka. Ima i nekoliko novih kuća.

"To je dobro. Radujem se da nam selo oživi, da imamo i neko dete", kaže 82-godišnja Milijana Doderović. "Mi smo se uželeli da vidimo decu."

Njen sin Radosav pored stare podigao je novu kuću. "Imam maline, višnje, posadio sam orahe, lešnike. Imam sve i verujem da ovde ima budućnosti."

Samo da je i asfaltnog puta povratnika bi bilo više ali i gostiju jer ova prirodna lepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво