Na Jastrepcu sve više planinara iz regiona

Jastrebac, nekadašnji centar izletničkog turizma u blizini Kruševca, poslednjih godina privlači sve više planinara iz celog regiona. Proteklog vikenda njih 550, zajedno sa članovima kluba "Jastrebac" obeležilo je 115 godina organizovanog planinarenja u Srbiji.

"Zeleno srce Srbije", naziv koji su najšumovitijoj planini Balkana dali zaljubljenici u oazu mira i tišine, čiji vrhovi ne predstavljaju preterani izazov za planinare.

Sve je bilo odlično markirano, kaže Hristina Stanković iz Niša: "Moglo je komotno bez vodiča da se hoda - ne bi se zalutalo."

Na Jastrebac su došli i Slovenci, njih pedesetak. Iako sa dužom tradicijom u ovom sportu od nas, kažu da imaju šta da nauče, posebno u orijentaciji, za koju je ova planina idealan poligon.

"I jedni i drugi imamo lepe planine. Tako da možemo da zajednički organizujemo istraživačke planinarske ture", ističe Majda Marković iz Novog Mesta (Slovenija).

Njen sugrađanin Mladen Živković naglašava da  je saradnja sve jača: "Nadamo se da ćemo još to da usavršimo. Pravimo zajedničke akcije u Srbiji i Sloveniji."

Dragana Rajblović iz Beograda, prva žena sa Balkana koja je osvojila najviši vrh sveta Everest, kolegama je predstavila knjigu koju je napisala devet godina posle posduhvata. Mada spremna za ekstremne uspone, uživa i u ovakvim skupovima.

"Pokušavam ljude da nateram da idu u prirodu", kaže Dragana Rajblović iz Beograda. "To može da bude običan celodnevni izlet. A dokazano je da zelenilo odmara i podstiče kreativnost."

Ljudi ređe putuju zbog ekonomske situacije, podseća predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić: "Često poznaju samo okolinu, a retko odlaze dalje. Želja nam je upravo bila ta da dođu ovde i planinari."

Na Jasterbac dolaze planinari ne samo iz Srbije već iz celog regiona i Evrope, kaže Branislav Božović geolog:

"Potrebno je još malo truda. Takođe se i pokazalo da se ovde može sprovoditi jedan dobar planinarsko turistički program."

Najjači utisak ostavio je Milorad Stanković koji je na 820 metara nadmorske visine izgradio čuvenu Belijevu kolibu u kojoj često konače ljubitelji prirode. Čovek koji je zaslužan za otkrivanje najatraktivnijih staza Velikog Jastrepca dobio je povelju Planinarskog saveza Srbije.

rts.krusevac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара