Počele Horske svečanosti u Nišu

U Nišu su - Mocartovim "Rekvijemom" u izvođenju akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba i Niškog simfonijskog orkestra, počele 26. Internacionalne horske svečanosti. Do nedelje će se takmičiti 13 amaterskih horova iz Makedonije, Mađarske, Turske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Impozantno delo izvedeno u čast 260. godišnjice Mocartovog rođenja Nišlije je ostavilo bez daha.

Uživali su u večeri, i to nam je potvrdio svaki sagovornik: "Večeras smo stvarno uživali, ovakav jedan zajednički zvuk vredi čuti. Sada možemo da izađemo iz tvrđave i da uživamo u ovom fenomenalnom koncertu."

A pred nastup, hor iz Zagreba privukao je pažnju i raspevavanjem na samom ulazu u letnju pozornicu.

"Festival je velika stvar za Niš", ističe Dane Petković iz Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić". "Mi smo ansambl koji na redovonoj bazi peva te velike kompozicije."

Zbor nije bio u Nišu 35 godina, podsetio je Veton Marevci: "Nisam onda još pjevao. Ambijent je prekrasan."

Bijenalno horsko takmičenje u Nišu održava se 26. put. Organizuje ga Niški kulturni centar i svaki put se, kako kažu, čini da može bolje.

"Zato što se uvek nekako saveti i ljudi koji organizuju ovo sastavljaju vrlo kasno što je naravno problem da bi se obezbedili što bolji ansambli", objašnjava predsednik saveta Horskih svečanosti Miroslav Ivanković.

Za neke stvari mogu da pretpostavim da će biti dobre, a neki će me možda iznenaditi", kaže Zoran Simjanović, predsednik žirija. "Zato su festivali dobra stvar, jer tu vidiš neke ljude koji se odjednom pojave i iznenadiš se."

Ivan Redi, predsednik Organizacionog odbora i autor pomalo zaboravljenog spomenika na ulazu u letnju pozornicu, podignutog 1984. godine u čast trajanja svečanosti, napravio je istovetnu minijaturu koju će svi horovi dobiti na poklon:

"Tu misao zajedništva, perfekcije i života pretočio sam u ovu malu skulpturu."

U takmičarskom delu horovi će izvoditi i Mokranjčeva dela u čast 160 godina od njegovog rođenja, a najbolji će, uz brojne prateće manifestacije biti proglašeni u nedelju.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара