Origami figure od papira mlade Svrljižanke

Origami, japanska veština kreiranja modela od papira, savladana je i u Svrljigu. Mlada Svrljižanka Ivana Milanović, pre šest godina počela je da pravi origami figure od papira, a prve korake za izradu figura pronašla je na internetu.

Vaspitačica po struci, tridesetčetvorogodišnja Ivana Milanović, prve origami figure napravila je od starih novina i magazina.

"Počelo je tako što sam završila fakultet i nisam imala trenutno posla, radila sam neke neobavezne, honorarne poslove i onda mi je palo na pamet da radim nešto što ostali ne rade", kaže Ivana Milanović.

Prvi rad, kako Ivana kaže, radila je više od 12 sati, a sada za jedan dan može da uradi do 10 figura.

Za izradu jednog labuda potrebno je oko pola sata rada, a kao najtraženije proizvod jeste sova kao simbol zaštitnika kuće.

U izradi origami figura koristi se  papir u obliku kvadrata, pravougaonika ili trougla a kako Ivana kaže za jednu figuru potrebno je od predeset do šest hiljada delova.

"Dosta vremena iziskuje izrada cele figure, pre svega priprema samo tih delova gde mi majka, radi sve te delove i boje, ja na kraju samo sklapam", kaže Ivana Milanović.

"Kao i svaki početak i u tom poslu jako je bilo teško, međutim naša upornost i moja podrška normalno, čak sam joj i najveća podrška sad tako, došlo je do ovih finalnih proizvoda", kaže Gordana Milanović, majka.

Svojim radom Ivana je na takmičanjima osvajala nagrade i priznanja okolnih opština, ali nista ne bi bilo bez podrške porodice i prijatelja.

"Kada je počela da se bavi ovim dolazila je da me pozove i pita da li se meni sviđa, kako će da bude, da li tako odgovara", kaže Birana Đorđević, komšinica.

Izradom figura Ivana dopunjuje svoj budžet, a rado ih i poklanja pa je tako origami roda odletela do Pariza, a Golub do Beča.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи