Zbog minihidroelektrane ostaju bez vode?

Našem dopisništvu u Vranju obratili su se meštani Radovnice kod Trgovišta koji smatraju da će zbog izgradnje minihidroelektrane na Crnorečkoj reci ostati bez vode za navodnjavanje i stoku. U Opštini kažu da ne postoji nikakva opasnost od nestašica.

Izgradnja minihidroelektrane na Crnorečkoj reci je u prvoj fazi. U Opštini kažu da investitor ima sve potrebne dozvole, i da je katastrom predviđena izgradnja hidroelektrane na tom zemljištu.

Na Crnorečkoj reci je jedna od najstarijih vodenica u opštini Trgovište. Meštani je još koriste, melju žitarice za ishranu stoke, ali se plaše da će izgradnjom hidroelektrane biti ugrožen rad vodenice.

"Vodenica postoji dvesta, trista godina", kaže Aleksandar Krstić iz Radovnice, "tu se mleo raž, ječam."

Meštani Radovnice smatraju da će izgradnjom hidroelektrane biti manje vode i za navodnjavanje bašta.

"Živimo pored reke", kaže Nebojša Grozdanović, "voda nam je jedini spas za navodnjavanje, za stoku." Dušan Trajković, takođe iz Radovnice, kaže da im ne bi smetalo kada bi se hidrocentrala gradila "tamo gde nema ljudi", od ulaza u selo i niže niz reku.

U opštini im je predloženo da se tokom letnjih meseci ne gradi hidroelektrana, kako bi imali dovoljno vode. Izgradnja je počela, urađeni su pripremni radovi na terenu. Cevovod će proći kroz vodoprivredno zemljište a ne kroz privatne parcele.

"Svi su parametri ispunjeni", ističe predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić, "katastar je iz osamdesetih godina, i sam konkurs Ministarstva, sve saglasnosti, vodne dozvole postoje."

Po završetku izgradnje, biće urađeni i dovodni kanali do privatnih parcela. U opštini Trgovište već postoji šest minihidroelektrana u više sela i do sada meštani nisu imali problema.

Senta Petković iz Donjeg Stajevca kaže da oni nisu imali nikakvih problema zbog elektrane: "Od koristi je za selo da ima urađeno nešto novo."

Od koristi je i za opštinu, kaže Zoran Jovanović, radnik u minihidroelektrani. Zapošljava sedam radnika, a umanjuje se opasnost od poplava.

U lokalnoj samoupravi kažu da će u izgradnji hidroelektrane učestvovati i domaće firme. Siromašnoj opštini poput Trgovišta znače investicije, i prihod od ekoloških taksi i poreza na imovinu.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи