Nevreme nanelo veliku štetu poljoprivrednicima

Nevreme, sa jakim vetrom i gradom veličine jajeta i oraha, koje je sinoć zahvatilo nekoliko sela u opštini Vladimirci, nanelo je veliku štetu poljoprivednicima. Na nekim parcelama, zasadi su potpuno uništeni. Manja šteta pričinjena je na gradjevinskim objektima.

Sa pet hektara kukuruza, Nebojša Petković iz Trbušca ove godine neće  ubrati nijedan klip. Za dvadeset minuta, grad mu je potpuno uništio zasad od koga je očekivao dobar prinos.

"Mislim da od ovoga nema ništa, da će morati da se kosi, ili nešto da se uradi, da ponovimo setvu, od toga mislim da nema ništa, tako da je katastrofa", kaže Nebojša Petković iz Trbušca.

Nevreme sa vetrom i gradom, u žetvi je zateklo kombajnere. Na velikom broju parcela, uništeno je više od 80 odsto roda pšenice, zbog čega se žetva nekima neće ni isplatiti.

"Nemamo ni za kombajn da platimo, da ovrše, mi nemamo kombajn, znači, nemamo ni da platimo, nemamo račun", kaže Draga Todorović iz Trbušca.

"Skinuli smo možda desetak ari tu nas je uhvatio led, nevreme juče nezapamćeno, tu smo bili pod kombajnom mokri", kaže Radiša Simeonović iz Trbušca.

Iako je sa sedam stanica ispaljeno 25 protivgradnih raketa, letina nije sačuvana. Velika je šteta i u povrtnjacima i voćnjacima.

"Mislim da je 100 odsto šteta, i ovo što ima na granama, to je oštećeno, tako da od toga ne može da se iskoristi ništa", kaže Vojislav Stošić iz Trbušca.

"Dogovorili smo da sve poljoprvrednike koji su pretrpeli štetu oslobodimo plaćanja poreza na imovinu, to je u ovom trenutku što smo mogli da uradimo da pomognemo, na neki način, komsija za procenu štete ja na terenu, rade svoj posao", kaže Vladan Milošević, predsednik Skupštine opštine Vladimirci.

Prema prvim procenama, u opštini Vladimirci, uništeno je ili oštećeno više od hiljadu hektara poljoprivednih useva. U saniranju posledica nevremena, nadležni očekuju pomoć države.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи