Još čeketa Matovića vodenica

Do pre nekoliko decenija u kraljevačkom kraju, na Zapadnoj Moravi, Ibru i drugim brojnim rekama i potocima, bilo je na desetine vodenica. Vremenom potočare su se gasile, tako da danas, u tek ponekoj, zabruji vodenički kamen. Ipak, vodenica u Bogutovcu na reci Lopatnici, stara preko dva veka, zahvaljujući brači Matović, i dan danas melje.

Draganu i Branku, potomcima poznatih vodeničara,koji su nasleđenoj potočari vratili stari sjaj. Za vodenicu Matovića na reci Lopatnici u Bogutovcu, selu podno Troglava, meštani kažu, ni starije i znamenitije u celom Nadibru, ali ni vernijeg svedoka prohujalog vremena i događaja.

"Vodenica je stara preko 220 godina. Sagradio ju je Ilija Matović, Karađorđev ratnik. Neslaganje slavnog Karađorđa i Miloša Obrenovića prelamalo se i preko naše potočare. Veštim pregovorima Miloš je vodenicu vrati Ilijinom sinu Milanu, kasnije je pripala Blagoju, zatim Dragutinu, mom dedi, pa Ocu Aleksandru i na kraju meni i mom bratu Branku", priča mladi vodeničar Branko.

Tokom svoje burne prošlosti čuvena Matovića vodenica je rušena, plavljena, nagrizana zubom vremena, ali nikada nije bila prepuštena nebrizi i zaboravu. Kamen, srce vodenice porekloma iz majdana Novo Brdo na Kosovu i Metohiji,čuva se od početka njenog rada.

Otuda je i brašno toliko traženo. Po legendi, kako priča Dragan, slično brašno se melje u njegovoj vodenici.

Pomeljari i u vodi koja pokreće vodenički kamen vide vide blagorodno svojstvo brašna s bogutovačke vodenice.

Milutin Banjanac kaže da do vodenice vodi jaz sa tri izvora mineralne vode, iz Stanče, Lopatnice i Bogutovca.

I Beograđanka Radica Jovanović kaže da joj ne pada teško da doputuje iz Beograda da se snabde projinim brašnom iz vodenice sa Lopatnice.

Draganov brat Branko sa zadovoljstvom ističe da u blagodetima vodeničkog okruženja uživaju brojni turisti. Dolaze iz Kine, Rusije, Nemačke, svih zemalja bivše Jugoslavije, najviše iz Srbije.

Posle mnogih burnih godina, oluja, rušenja, poplava, vodenica Matovića ne staje, melje od jutra do ponoći. Kad zatreba i duže, na zadovoljstvo pomeljara i gostiju, ali i braće Matović, naslednika brojnih predaka vodeničara.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара