Nova industrijalizacija Pirota

Nakon dve decenije propadanja velikih preduzeća hemijske, tekstilne, kožarske i drvne industrije, Pirot je započeo novu industrijalizaciju. Otvaranje industrijske zone i dolazak velike kompanije, podstakao je mali biznis u kome je posao našlo dve hiljade ljudi.

Nekadašnje smetlište pretvoreno je u industrijski park, u kome trenutno radi 17 proizvodnih firmi i preko100 trgovinskih preduzeća.

Dolazak multinacionalne kompanije "Mišlen" u Pirot, inicirao je i razvoj malih i srednjih preduzeća, koja su svoju proizvodnju vezala za ovu kompaniju. Na prostoru industrijskog parka izgrađene su nove proizvodne hale.

"Ideja o izgradnji pogona u Pirotu je došla sasvim prirodno, zbog blizine "Tigra", koji je
 ujedno naš najveći klijent. Zbog  povoljnosti koje pruža Slobodna zona odlučili smo da investiramo u Pirotu", kaže Dalibor Stojičić, "D kompani".

"U Slobodnoj zoni je pogodnost kada je proizvodnja uvozno-izvoznog karaktera: oslobođeni
 smo PDV, oslobođeni smo carine, a papirologija prilično brzo prođe da se mi ne bi sa time opterećivali i čekali", kaže Slavoljub Vidanović, "Teri inženjering".

Interes da proizvodnju preseli u Pirot našao je i vlasnik bugarske firme koja proizvodi igračke za "Ikeu".

"Do kraja meseca jula bi trebalo da pokrenemo proizvodnju. Mašine su poručene, čeka se sklapanje konstrukcije, ugovorena je i montaža i nakon toga proizvodnja može da počne. Grad je potpuno opremio industrijski prostor i omogućio besplatan priključak na komunalnu infrastrukturu. Na prvom konkursu prodato je svo zemljište u industrijskoj zoni", kaže Ivan Ivanov, kompanija "Ireli".

"Mi u ovom trenutku za male možda imamo nekoliko hektara zemljišta. U planu je da izvršimo otkup dodatnih 4 hektara i to je ono što imamao na ovoj lokaciji. Razmišljamo o tome da počnemo otkup zemljišta na drugoj lokaciji. U ovom trenutku razmatramo tri potencijalne lokacije", kaže Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot.

Trenutno u industrijskoj zoni radi pet i po hiljada radnika. Novi pogoni pružili su šansu mladim ljudima da dobiju posao odmah nakon završetka školovanja. Blizina aerodroma u Nišu i Sofiji i luke Solun su prednosti koje Pirot želi maksimalno da iskoristi. Plan je da u narednih pet godina, Pirot postane novi industrijski centar Srbije.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво