Direktorsku fotelju zamenio za jagodnjak

Beograđanin Neško Marković, ima savremenu plantažu jagoda u selu Miločaj kod Kraljeva. To i ne bi izazvalo posebnu pažnju, jer je dosta onih koji se poslednjih godina odlučuju za sadnju jagodičastog voća, da Nešković pre toga nije bio direktor.

Pre dve godine Neško Marković je odlučio da direktorsko mesto i dobru platu u Poljoprivrednom kombinatu Beograd zameni selom i proizvodnjom jagodičastog voća.

Na zakupljenoj zemlji na pola hektara zasadio je šumske jagode sa sistemom za navodnjavanje i prihranu i sadnim materijalom iz Mađarske i Holandije. Rizik je bio veliki, a prva iskustva pozitivna.

"Prošao sam put od tehnologa do direktora, ali sam hteo u nove izazove, da sudbinu uzmem u svoje ruke. Verujem da uz određene zakonske promene, veću podršku države Srbija ima dobre izglede da se približimo razvijenijim poljoprivredama u Evropi. Istina, ja od države dobijam subvencije, ali to nije dovoljno", kaže Marković.

Nekadašnji rukovodilac u društvenom gigantu, sada vlasnik i direktor privatnog preduzeća Frigolen, priprema zemljište za jesenju sadnju maline na površini od dva i po hektara, a u selu Ratina potpisao je nekoliko ugovora sa kooperantima koji proizvode pitomu jagodu za francusku firmu Sikoberi i istom selu. Kooperantima obezbeđuje kvalitetan sadni materijal, zaštitna sredstva, stručnu pomoć, siguran otkup i cene.

Mile Kostović, kooperant iz Ratine veoma je zadovoljan saradnjom i sa Frigolendom i Hladnjačom Sikoberi.

"Nemam nijednu primedbu na poslovnost mojih partnera. Cena je odlična, sve je na vreme tako da planiram da svoja tri hektara pod jagodom u dogledno vreme proširim", kaže poznati ratinski voćar.

Na plantažama u Miločaju i Ratni dnevno je angažovano između 30 i 50 sezonskih radnika koji su prezadovoljni uslovima rada i zaradom.

Snežana Tomović, šef proizvodnje u Hladnjači Sikoberi u Ratini kaže  da su kvalitet proizvoda i strogo poštovanje visokih standarda na prvom mestu, što obezbeđuje plasman celokupne proizvodnje na najzahtevnija tržišta poput Francuske i Japana.

Neško Milovanović, ambiciozni mladi tehnolog sa znanjem i iskustvom, planira proširenje proizvodnje već na jesen. Veruje da uz subvencije i drugu pomoć države, kao i prirodne uslove, s kakvim raspolaže kraljevački kraj i najveći deo Srbije, ulaganja u poljoprivredu mogu biti isplativa i sigurna u dužem vremenskom periodu.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво