Otvoren Muzej pivarstva u Pančevu

Nemački ambasador Aksel Ditman otvorio je u Pančevu Muzej pivarstva, u staroj zgradi koja je nekada pripadala porodici Vajfert. Posetioci će moći da obiđu postrojenja iz 19. veka i čuju priču o nekada značajnoj grani industrije u Pančevu.

Interesantnu priču o porodici Vajfert i pravljenju piva u 19. veku posetioci Pančeva mogu da čuju u staroj pivari, koja je konačno otvorena za posetioce. Muzej je svečano otvorio nemački ambasador.

"Ovo je prilika da se vidi kako se nekad, ali i danas, sarađivalo u Evropi. Pivo je pravljeno po češkoj recepturi, Vajfert se obrazovao u Nemačkoj, a korišćene su sirovine iz Srbije. Saradnja postoji i danas - recimo, nedavno smo osnovali srpsko-nemačku privrednu komoru", rekao je Aksel Ditman, ambasador.

Brigu o starom zdanju, koje je pod zaštitom države kao spomenik kulture, preuzelo je Udruženje građana "Muzej pivarstva", koje želi da u potpunosti obnovi kompleks do datuma kada će se obeležavati 300 godina od osnivanja fabrike.

"Želimo da do 2022. godine obnovimo sve delove zgrade, da to bude jedan multifunkcionalan objekat, sa profitabilnim i neprofitabilnim delom, sa prostorom za kulturna dešavanja", kaže Siniša Janković iz Udruženja "Muzej pivarstva".

Pre godinu dana počela je i zanatska proizvodnja nekoliko vrsta piva, kapaciteta do 500 litara po smeni.

"U Vajfertovo vreme se pivo drugačije proizvodilo nego danas kod nas. Samo je jačina otprilike ista", kaže Bratislav Stojanović,tehnolog pivarstva.

Za obnovu stare pivare potreban je ogroman novac, koji Grad ne može da obezbedi sam. Zato će se narednih godina konkurisati za fondove Evropske Unije.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво