Državno takmičenje iz istorije u Ivanjici

U Ivanjici je održano državno takmičenje iz istorije, na kome se nadmetalo 310 učenika iz svih škola u Srbiji. Za nastavnike je organizovan besplatan seminar, na kome su razmatrana pitanja iz prošlosti, ali i mestu koje istorija kao nauka i školski predmet treba da ima u budućnosti.

Najbolji među najboljim osnovcima iz Srbije, okupili su se ove godine na republičkom nadmetanju u poznavanju prošlosti u mestu bogate istorije - Ivanjici. Svaki takmičar ima svoj ritual pred test znanja, ali je ovaj put ipak lakše.

"Pošto je uvek stresno kada će da se prođe dalje, da li imaš dovoljan broj poena ili ne, ovako je bitno da osvojiš samo neko mesto. I onda lakše je, jer si dogurao do najvišeg čina i mnogo je lakše", kaže Ana Vitković, takmičarka iz Beograda.

Bez prošlosti nema budućnosti, kažu osnovci, a neki od njih već sada znaju šta će biti njihovo profesionalno opredeljenje.

"Da, da istorija je moje opredeljenje. Istorija kao nauka da", kaže Ivan Jurišić, takmičar.

"Pre svega da upoznajem ljude sa nacionalnom istorijom, kao turistički vodič, pošto Srbija ima dosta znamenitosti i mogu svi da joj pozavide na njenoj istoriji", dodaje Ilija Živković, takmičar iz Čačka.

Zbog toga Društvo istoričara Srbije organizuje takmičenja, ali pokušava da se izbori protiv marginalizacije ovog predmeta, koji nije atraktivan kao informacione tehnologije, ali je neophodan.

"Kada vam dođe turista, on ne gleda vašu fabriku kompjutera, podrazumeva se da ima kompjuter, nego on gleda vaše spomenike, vašu baštinu, ako je antička, onda on gleda spomenike iz Antike, gleda vaše manastire i divi se tome", kaže prof. dr Momčilo Pavlović, predsednik Društva istoričara Srbije.

Za divljenje je istorija 180 godina škole "Milinko Kušić" u Ivanjici, u kojoj su učili istaknuti političari socijalističke Jugoslavije, akademik Kirilo Savić i brojni naučnici.

"Iz ove škole ima 45 doktora nauka, koji su svugde raspoređeni po svetu najmanje ih ima u Srbiji. Nalaze se čak i u Južnoj Koreji, nalaze se u Hong Kongu, nalaze se u Japanu", kaže Stevan Davidović, direktor O.Š. "Milinko Kušić" Ivanjica.

A upravo njihovim dostignućima baviće se srpski istoričari, kao kolekcionari vrednih činjenica nacionalne prošlosti. Nastavnici su u Ivanjici dobili i besplatan seminar, a osnovci pobednici nagrade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво