Predavanje o srpskom maču

Zavičajni Muzej u Jagodini, u okviru manifestacije "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10", organizovao je niz radionica kojima želi da privuče novu publiku. Predavanje o srpskom maču bilo je i povod da se novim eksponatom uveća bogata muzejska zbirka srednjovekovnog oružja.

Viteški oklop težak je 25 kilograma, mač od dva do četiri. Teško se boriti pod takvom opremom, ali su vitezovi deci posebno zanimljivi. Ljubav prema srednjovekovnom oružju okupila je i družinu "Crni medved" koja neguje viteštvo.

O životu u srednjovekovnoj Srbiji saznaju na razne načine, a svoja iskustva podelili su i sa posetiocima muzeja.

Mač iz 15. veka decenijama je bio u vitrini škole "Stevan Sinđelić" u Vojsci, selu kod Svilajnca. Zalaganjem arheologa stigao je i u Zavičajni muzej.

Mač kao simbol viteštva, ali i kao deo kulturne baštine, pokazuje i da je naša država u srednjem veku bila vrlo razvijena. Od širom sveta poznatog mača sa nakrsnicom koji se vezuje za Veneciju pa do opreme koju je car Dušan naručivao za svoju vojsku, podaci govore da su  srpski okopnici bili opremljeni kao i evropski.

Mač je motiv i u umetnosti, o čemu je na predavanju govorio mr Marko Aleksić, arheolog, stručnjak za srednjovekovno oružje.

On kaže da je dosta novih podataka pronađeno u venecijanskim arhivima ali i eksperimentalnom arheologijom, saznanjima dobijenim od kovača i viteških družina.

rts.jagodina@rts.rs
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво