Nagrada za stvaralački doprinos Peđi Trajkoviću

Peđa Trajković, književnik iz Jagodine, dobitnik je nagrade za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu Zmajevih dečjih igara. Ova nagrada predstavlja jedno od najvećih priznanja u oblasti književnosti za decu u našoj zemlji.

Pesniku, satiričaru, dramskom piscu, ilustratoru knjiga za decu, animatoru Peđi Trajkoviću, iako je u penziji, dan je previše kratak za sve što želi da uradi.

Peđa Trajković objavio je 43 knjige, među kojima su i "Na putu za Oz", "Nešto svira iz svemira", "Sve je samo grok end rol", "Mama često kuva slova jer je seka nepismena", "I nosorog zna da leti", "Svakog petka utorkom u sredu".

Urednik je i "Slova na struju", elektronskog književnog časopisa za decu jedinstvenog u našoj zemlji. Tokom godina stvaranja kaže da se nisu menjala deca već okolnosti u kojima su odrastala.

Poslednjih godina piše svoje knjige ali i prepeve svetske klasike poezije za decu: Edvarda Lira, Luisa Kerola, Aleksandra Milna, Ogdena Neša, Teodora Zusa i drugih. Pored svojih, ilustrovao je i nekoliko stotina knjiga drugih autora.

Bio je ilustrator i urednik književnog časopisa "Gorocvet" iz Jagodine i "Riznica" iz Banjaluke. Za ilustracije ima i naslednika - sina koji je, kako kaže "mnogo ozbiljniji ilustrator od njega".

Dobitnik je "Zlatne kacige za poeziju" 1997, nagrade Dana komedije za najbolji komediografski tekst 2006, Nagrade za najbolju radio-dramu za decu i odrasle, proglašen je i za Princa dečjeg carstva.

Najveće priznanje mu je, kaže Trajković, kada njegove stihove govore deca. Poruka za decu uvek je ista: da im znanje niko ne može oduzeti, a knjiga je za učenje i sticanje znanja i dalje neprevaziđena.

rts.jagodina@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво