Kragujevac obeležava Dan grada

Mnogobrojnim manifestacijama, u Kragujevcu se obeležava Dan grada. Na svečanoj sednici Skupštine o godini između dva Đurđevdana govorio je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Protekla godina bila je težak period finansijske konsolidacije, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić: "Kragujevac, kulturni i istorijski centar, mora da vrati primat i u domenu indsutrije."

Po tradiciji, najzaslužnijim pojedincima i institucijama uručene su đurđevdanske nagrade. Za zaslužnog građanina posthumno je proglašen muzičar Boris Aranđelović Točak.

Plakete Svetog Đorđa dobili su fudbaler Luka Milivojević, grad Sombor i Javno komunalno preduzeće "Čistoća" iz Sombora. Đurđevdanske nagrade dobili su i Vladimir Jagličić, za oblast umetnosti, Jelena Vuković, za oblast novinarstva, Janko Šušterčić za oblast obrazovanja, Jelena Milovanović za oblast sporta i Udruženje za pomoć osobama sa autizmom.

Ulicama grada juče je prodefilovala kolona od nekoliko stotina članova kulturno-umetničkih društava iz Kragujevca, Šumadije i Moskve, učesnici Đurđevdanskog folklornog maratona.

Defile i danas, Đurđevdanski karneval u kojem učestvuju mališani iz svih kragujevačkih škola i vrtića, sportisti. Na trgu kod Krsta izabrane su najoriginalnije i najmaštovitije maske. Izložbe, koncerti a večeras u 21.30 vatromet i koncert Nevernih beba.

Podsetimo, Kragujevac slavi Đurđevdan u znak sećanja na 6. maj 1818. godine, kada je u manastiru Vraćevšnici knez Miloš predložio, a nahijski knezovi prihvatili da se Kragujevac proglasi za prestonicu Srbije.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи