Sećanje na Dragoslava Kanjevca

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu otvorena je izložba "Sećanje na Dragoslava Kanjevca", povodom desete godišnjice smrti poznatog slikara i karikaturiste. Većina izloženih dela je iz privatnih kolekcija.

Bio je veseo i duhovit čovek, boem, izražavao je duh Pančeva - čulo se na izložbi o Dragoslavu Kanjevcu, koju su priredili njegovi prijatelji i poznanici u znak sećanja na omiljenog kolegu.

Slike rađene tehnikom suvog pastela, crteži i karikature koje su predstavljene, uglavnom su iz privatnih zbirki.

"Pančevo je mnogo izgubilo njegovom smrću. On je sve poznavao i njega su svi znali. To se vidi i na crtežima na kojima su poznati ljudi iz društvenog života, umetnici, političari...", kaže autor izložbe slikar Čedomir Kesić.

Dragoslav Kanjevac je rodom iz Mramorka, ali je najveći deo života proveo u Pančevu i slikao prepoznatljive motive grada. Radio je karikature za časopis "Jež", bio stalni učesnik likovnih kolonija "Deliblatski pesak" i "Dunavom do slike", objavio je mapu crteža "Bezopasni izumi".

Ovo su delovi radne biografije, ali poznanici više vole da ističu njegovu plemenitost.

"On je bio blaga duša, veoma lucidan i duhovit. Kad bi se negde zabeležili njegovi aforizmi, to bi bilo pravo literarno delo", naglašava njegov prijatelj Konstantin Orlov.

Dok obilazite izložbu, sigurno ćete se nasmejati dosetkama, prepoznati mnoge likove na karikaturama. I dok ima tih dela i sećanja, umetnik i dalje živi, a Dragoslav Kanjevac je, saglasni su svi, to zaslužio.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво