Povratak strip crtača

Spasoje Kulauzov iz Mokrina, jedan od vodećih i najnagrađivanijih strip crtača u nekadašnjoj Jugoslaviji i saradnik poznatih domaćih i svetskih izdavača, nakon porodične tragedije, novim albumima vratio se svojoj omiljenoj umetničkoj formi - stripu.

Kad je u 21. godini u "Politikinim zabavniku" pročitao priču "Istina o Bili Kidu", Spasoje Kulauzov je presavio hamer i nacrtao strip "Metak za Kida". Tako je počela jedna od najuspešnijih karijera u ovoj formi likovne umetnosti.

Za "Dečje novine" je, pored vestern stripova, nacrtao više epizoda za legendarnu ediciju "Nikad robom", a u novosadskom "Dnevniku" objavio je dve epizode licencnog stripa "Veliki Blek". Kaže da je strip teško praviti:

"Treba znati dobro crtati, zatim napraviti priču i scenario, pa tu priču razraditi."

Uz Kulauzove stripove odrastale su generacije. Neki kažu da su uz njih naučili da čitaju, a neki da su s nestrpljenjem čekali da izađe Lunov magnus strip kako bi pročitali Velikog Bleka.

Nakon više od deset godina pauze, Kulauzov je objavio albume "Crno na belo" i "Strip strip", a tim povodom, njegovi Mokrinčani priredili su izložbu u seoskom Domu kulture.

Spasoje kaže da je u albumima mnogo priča i da se razlikuju od onih koje je ranije pravio, a su neke iz stvarnog života, a za neke je sam pisao scenario.

Crtanje stripova nije jedina forma Kulauzovog umetničkog rada. Uspešan je i kao ilustrator, dizajner, muralist, radi ikone i reklame, a nije mu strano ni oslikavanje zidova u kućama.

U svakom slučaju, kako reče likovni kritičar, u ovom momentu je najvažnije da su albumi "Crno na belo" i "Strip strip" ispunili svoju osnovnu nameru - da predstave jednog skrajnutog umetnika i doprineli da on ponovo zauzme svoje mesto u istoriji srpskog stripa, koje mu svakako pripada.

rts.kikinda@rts.rs  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи