Uspešna preduzetnica iz Suvaje

Suzana Veljović iz Suvaje kod Blaca, po zanimanju je industrijski tehnolog prerade hrane, ali se opredelila za samostalan posao i pre sedam godina počela da proizvodi domaći džem i sokove. Danas je u taj posao uključena cela porodica.

Kada je rešila da počne sa proizvodnjom zimnice po tradicionalnoj recepturi, Suzana Veljović iz Suvaje, kao jedina preduzetnica u tom delu Srbije prošla je težak put borbe za svoje mesto na tržištu. Danas se njeni džemovi, sokovi i ajvar mogu naći u prodavnicama
najvećih trgovinskih lanaca.

Mi imamo odličan proizvod", ističe Suzana, "džem od šljiva bez šećera bio je najprodavaniji proizvod prošle godine. Taj isti proizvod već dve godine izvozimo na nemačko tržište. Ove godine obnovili smo ugovor sa njima i obezbedili plasman u Nemačku za naredne dve godine."

Voće koje prerađuju je isključivo sa ovog područja, uglavnom iz njihovih voćnjaka o kojima se stara Suzanin suprug Gradimir. On kaže da imaju oko 1.500 stabala šljiva i 700 marela.

U proizvodnju su uključena i njihova deca. Sanja Veljovic, cerka:

"Brat i ja smo rešili da nastavimo porodični biznis, da se uključimo maksimalno, da sve recepture i ceo proces proizvodnje nastavimo", kaže Sanja Veljović. "Ja završavam geografiju, ali geografija mi je ljubav, a ovo će mi biti posao."

Selo Suvaja, kao i mnoga sela u ovom kraju, sve više napuštaju mladi u potrazi za poslom. Danas ima jedva tridesetak stanovnika, a u sezonski Suzana angažuje deset žena, koje podstiče da ostanu u selu i krenu njenim stopama.

"Zadovoljna sam radom ovde. Ovo je jedno lepo iskustvo", kaže Sanja Jovanović. "Suza je
odličan primer svim mladim ženama da mogu da pokrenu sopstveni biznis."

"Za opštinu Blace je izuzetno važno da podstakne mlade da krenu u svoje porodične biznise", ističe Ivan Burgić, predsednik opštine Blace. "Mi na sve moguće načine pokušavamo da im
pomognemo, obezbeđujemo i bespovratna sredstva kako bismo im taj prvi korak olakšali."

Suzana je od Opštine dobila pomoć za nabavku mašina za preradu voća i povrća. Ove godine planira da gradi hladnjaču, kako bi proces proizvodnje proširila na celu godinu.

rts.prokuplje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво