Dolovo: Takmičenje za najtvrđe jaje

U Dolovu kod Pančeva i treći dan se proslavlja Uskrs. U Velikoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli održano je drugo takmičenje za decu u razbijanju uskršnjih jaja.

Znajući da se praznicima uvek najviše raduju deca, u Velikoj crkvi u Dolovu potrudili su se da ih na zabavan način, preko radionica i takmičenja upoznaju sa uskršnjim običajima i njihovom simbolikom.

Pošto su naučila kako se ukrašavaju jaja, deca su se pripremila i za nadmetanje - ko ima najtvrđe jaje. Došli su da se takmiče, ali pre svega, kako su nam rekli, da se druže i zabave.

Želja je da se deci priredi zadovoljstvo, ali i da se sačuvaju stari običaji, kaže sveštenikBojan Gavrilović:

"Nekad su deca išla od kuće do kuće, razbijala jaja i tako čestitala domaćinima Uskrs. Danas svi sede kod kuće, a mi smo rešili da ih okupimo kod našeg svetog hrama i priredimo im nešto lepo."

Samo takmičenje bilo je uzbudljivo. Učestvovalo je oko stotinu dece, a pehar za 1. mesto osvojio je Vladimir Jarkovački:

"Ja kad sam kod kuće razbijao jaja, stalno sam gubio, a eto danas na takmičenju imao sam sreće da pobedim."

Svoje igračko umeće pokazali su najmlađi članovi seoske folklorne grupe "Banatski vez", a nastupili su i gosti -  braća Teofilovići.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво