Najlepša i najtužnija srpska kraljica

Povodom dva veka od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, u Narodnom muzeju otvorena je izložba posvećena prvoj novovekovnoj srpskoj kraljici, jednoj od najlepših i najtužnijih u 19. veku.

Postavka Istorijskog muzeja Srbije "Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića" autorke Zorice Janković, obuhvata njena, pisma, dokumenta, fotografije, isečke iz novina.

Natalija Keško rođena je u Firenci 1859. godine, kao šesnaestogodišnjakinja udala se za
Milana Obrenovića i ušla na srpski kneževski dvor. Godinu dana kasnije, rodila je sina Aleksandra. Svoju ljubav prema pozorišnim komadima pominjala je i u memoarima, a istorijske knjige, putopise, antička i filozofska dela čuvala je u svojoj biblioteci.

"Ona je samim tim zanimljiva i interesantna za Šabac, zato što je često boravila u Šapcu kao supruga kralja Milana koji je unuk Jevrema Obrenovića, sin njegovog sina Miloša, koji je rođen u Šapcu", objašnjava Branislav Stanković iz šabačkog Narodnog muzeja.

"Draga moja Mala, to što ti se nisam javljao do sada je samo zato što sam mnogo napolju na suncu, da sam potpuno pocrneo. Mama me više ne zove drugačije nego ‘moj mali crnac’ " - napisao je kao dečak Aleksandar Obrenović.

Pisma koja je Natalija razmenjivala sa sinom, mužem i prijateljicama, deo su izložbe posvećene njenom životu.

"Tu se nalazi deo dokumenata koji govore o pismima koje je Natalija slala i koje je dobijala a takođe i fotografija vile ‘Sašino’, u kojoj je Natalija nakon proterivanja iz Srbije 1891. otišla da živi i koju je nazvala po svom sinu, kasnije kralju Aleksandru", kaže Svetlanka Milutinović, iz šabačkog Narodnog muzeja. "U toj vili se kralj Aleksandar upoznao sa svojom budućom suprugom Dragom Mašin."

Posle Majskog prevrata i gubitka sina, Natalija Obrenović je nosila crninu do kraja života. Materijalno je pomagala srpskom narodu u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i bila veliki dobrotvorka. Sahranjena je u Lardiju, nedaleko od Pariza.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво