Od vrata do vrata za uštedu ogreva

Više od milion domaćinstava u Srbiji (41%) za grejanje koristi drvo. U okviru projekta "Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvu", u Užicu je u toku kampanja "Od vrata do vrata" kojom se građani informišu o pravilnom i efikasnom korišćenju ogrevnog drveta.

Posle ispitivanja više od četiri hiljade domaćinstava i trogodišnjeg rada na edukaciji građana, saradnici GIZ-ovog projekta, nedavno su krenuli u kampanju "Od vrata do vrata", pokušavajući da promene ustaljene navike stanovništva.

"Drva nabavljam kad stignem u toku godine, uglavnom kasnim, zakasnim pa bude nekad i u jesen", kaže Užičanin Miodrag Marić, "a znam da bi trebalo ranije u proleće da se
osuše."

Na selu ima i drugih radova, ističe Zlatan Milosavljević iz Kremana. "Kad površim sve radove onda krećemo na drva. Najbolje bi bilo kad bi moglo odma’ ali ne može, stalno nešto
iskrsne."

Od 2.400 planiranih domaćinstava, ovom kampanjom koja ukazuje na prednosti nabake ogrevnog drveta odmah po završetku grejne sezone, biće obuhvaćeno i gotovo hiljadu seoskih domaćinstava.

"Glavni razlog kampanje na selu je taj što većina domaćinstava u selu i zimi i leti koristi ogrevno drvo i mora se uzeti u obzir veća potrošnja ogreva i po jedinici površine nego u gradu", kaže Ivan Stanisavljević, šumarski inženjer, "a na ovaj način, prihvatanjem saveta moguće je uštedeti i do 20 procenata ogreva."

I sve do sada učinjeno - radionice, seminari, podela flajera, daje rezultate, ali kako kažu, direktan kontakt je još jedan korak bliže cilju - smanjenju potrošnje ogrevnog drveta i zagađenja vazduha u gradu.

"Na ovaj način se svakom domaćinstvu pristupa pojedinačno, svako izlaže svoje probleme koje u razgovoru rešavamo", objašnjava saradnik u projektu Duško Stanić. "Svako ima svoje nedoumice i pitanja koja se tiču samo njega."

"Ono što je ostvareno od efekata do sada, to je da je kampanja, tema ovog projekta postala prepoznatljiva u kampanji od vrata do vrata", kaže Đorđe Marić. "Mi već vidimo da ljudi znaju za efikasno korišćenje ogrevnog drveta u smislu toplotne energije ali naročito vezano za zagađenje vazduha u gradu."

Početno anketiranje Užičana pokazalo je da samo 19% stanovništva ogrev pravilno skladišti i kupuje na vreme. Da li menjaju navike, znaće će po završetku ove kampanje i novog istraživanja planiranog za početak iduće godine.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво