Svet Tine Leposavić u požarevačkom Kulturnom centru

Frida Kalo, Magritovi prozori, alegorije tuge,ega i smrti, kugle inspiracije, marionete i akrobate -. sve to, i mnogo više, stalo je u svet Tine Leposavić čiji su radovi izloženi u požarevačkom Centru za kulturu.

U Centru za kulturu u Požarevcu otvorena je izložba slikarke i kostimografkinje Tine Leposavić "Moj svet". Ovo je njena druga samostalna izložba slika.

"Ideja je nešto što se stvara u čoveku i čovek je negde sama ideja", ističe  Tina Leposavić. "Nije bitno gde smo, bitno je koliko nečega što imamo da kažemo i u nama i koliko može da dopre negde."

Na drugoj samostalnoj izložbi Tine Leposavić, već na prvi pogled može se uočiti da je njeno kostimografsko iskustvo i rad u pozorištu imalo veliki uticaj na slike i crteže - ta iskustva čine kompaktnu celinu. Svet Tine Leposavić je toliko bogat i živ, da su čak i akteri sa njenih slika prošetali galerijom i lično publiku uveli u svet umetnice.

Bez obzira na razdragani, smeli kolorit, platna ove mlade umetnice poručuju i da su svi njeni likovi zatočeni u atmosferi čistilišta odakle šalju snažne poruke.

"Mnogo je marioneta, mnogo je onih koji ne zavise od svoje sopstvene sudbine, nego one koju neko drugi pokreće. Isto tako, svi zavise od jedne scenografije i predstave, gde je samo nebo negde izvan, a svi su zapravo zatočeni na toj sceni", objašnjava Julija Bašić, likovna kritičarka.

Tina Leposavić radila je kostime za predstave i balete Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i za film "Ledina".

rts.pozarevac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи